Roditelji 14. studenoga 2023.

Kako na pravi način njegovati ranu da što bezbolnije i prije zacijeli

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ranice, ogrebotine, posjekotine sastavni su dio odrastanja i igre i svaki roditelj želi znati što točno treba napraviti kako bi ozljeda što prije zacijelila

Dokazano je kako djeca, igrajući se na otvorenom, pokazuju ne samo urođenu radost i radoznalost, nego i razvijaju brojne tjelesne vještine i motoriku, a s obzirom na porazne podatke o nedovoljnom kretanju djece u našoj zemlji – odlazak u dječje parkove, u prirodu i na igrališta – postaje prioritet kada je u pitanju zdravo odrastanje naše djece. Zato je zadaća svih nas odraslih da djeci osiguramo svakodnevni i što duži boravak na zraku – pa čak i po cijenu straha od raznih ozljeda.

Jer ogrebotine i posjekotine obilježavaju svako sretno djetinjstvo, zar ne? A kada se one dogode, potrebno je na pravi način njegovati ranu kako bi što bezbolnije i prije zacijelila te kako ne bi došlo do infekcije i upala. Najčešći simptomi infekcija i upala su crvenilo, oteklina, toplina na dodir na mjestu gdje se dijete ozlijedilo te bol koja može pulsirati, žariti ili biti tupa.
 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Kako pravilno očistiti ranu

Kada se vaše dijete ozlijedi, prvo na što trebate paziti je da spriječite  infekcije. Zato je ranu važno dobro očistiti, najbolje čistom i hladnom tekućom vodom. Ako, pak, rana lagano krvari, ne paničarite jer malo krvi i sukrvice znači da se rana sama čisti.

Zatim ozlijeđeno mjesto dezinficirajte odabranim proizvodom, a preporučuje se obilno ga nanijeti na samu ranu i kožu oko nje. Zahvaljujući razvoju tehnologije moderni antiseptici ne sadržavaju alkohol i ne peku pa se većina može primijeniti i na koži i na sluznici odraslih i djece.

Kada je vrijeme za flaster?

Vrlo često instinktivno na ranu stavljamo i flaster, no treba paziti da se rana ne vlaži – u tom se slučaju produljuje prirodni tijek zarastanja rane. Često je najbolje ničim ne pokrivati ranu, nego je ostaviti da bude „na zraku“. Flaster ipak odaberite prilikom bilo kakve aktivnosti, a dok god je rana svježa i sve dok ne zaraste, pratite pojavljuju li se znakovi infekcije kao što su: crvenilo, oteklina, toplina na dodir na mjestu gdje se dijete ozlijedilo te bol koja može pulsirati, žariti ili biti tupa. Ako nema tih simptoma, sve je u redu. Ako ih ima, tada potražite pomoć liječnika. 

Pomoć uvijek pri ruci

Effigerm Wound Wash otopina za čišćenje, ispiranje i vlaženje rana prva je pomoć kod manjih ogrebotina, razderotina, iritacija, posjekotina, a može se primijeniti i na neoštećenoj koži jer pomaže u sprječavanju stvaranja biofilma. Djeluje tako da čisti, ispire i vlaži rane, pomaže u sprječavanju stvaranja biofilma, sprječava infekcije te pomaže u procesu zacjeljivanja rana.

 | Author:

Učinkovitost Effigerm Wound Wash formulacije pokazala se vrlo korisnom za vlaženje obloga za rane, vlaženje same rane, kao i za uklanjanje obloga s rane na kojoj se formirala krasta. Mehanizam djelovanja je modificiranje okruženja rane mehaničkim uklanjanjem stranih tijela koja mogu uzrokovati iritaciju kože i infekciju te pružanje optimalnog okruženja u pogledu vlage, kisika i pH kako bi se pomoglo u procesu zacjeljivanja. Prednosti Effigerm Wound Wash formulacije su što su sigurne za dječju kožu od rođenja (0+) i bez alkohola.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.