Roditelji 01. prosinca 2023.

Možeš li ove godine izbjeći blagdanski burnout? Pokušaj ovako i sjeti se da – ne moraš sve!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Blagdani su divno vrijeme za obitelj, a božićni su na samom vrhu omiljenih. Mir, veselje, zajedništvo… Osim ako si roditelj. Onda su stvari malo drukčije, ma koliko se unaprijed pripremili. Ali kako bi bilo da ove godine pokušaš drukčije?

Peku se keksi, na stolu je savršen adventski vijenac, na telki je Sam u kući, stan je uredan baš kao što voliš, upravo si napravila toplu čokoladu i svi sjedite i smješkate se kultnom filmu, dok s bora blinkaju lampice… Aha. Možda. Možda je kod nekih uistinu tako, ali mnogi će se roditelji zapravo pronaći u nečem sasvim suprotnom: umoru, kaosu, propalim projektima, neostvarenim planovima, zagorenim kolačima, dječjim prepirkama – potpunom burnoutu. Osjećaju da ne možeš više ništa i da nemaš snage ni volje, a i ne osjećaš se dobro.

Možda te zanima... A što djeci zapravo treba govoriti o Djedu Božićnjaku i kako im reći – veliku istinu? Školarci

Eh, da, blagdani. Vrijeme prepuno najrazličitijih osjećaja – uzbuđenja, sreće, tuge, usamljenosti, ljutnje, patnje i svega između… Ma, nema čega nema. Roditelji imaju još i dodatni bonus: stres, preopterećenost, iscrpljenost. Jer kada imaš djecu, blagdani više nisu samo blagdani, nego i organizacija tih istih blagdana.

Roditelji su sad ti koji stvaraju uspomene, radost i čaroliju koju žele za svoju djecu. Ali ta čarolija zahtijeva puno rada. I to pored svega što i inače roditelji čine. Dakle, ne samo da još uvijek obavljaš kupovinu namirnica, slažeš rublje, stavljaš klince na spavanje i - radiš, već također naručuješ poklone, nabavljaš ukrasni papir, ukrašavaš kuću, pečeš kolače i ideš na još koju božićnu predstavu. Nije ni čudo da većina roditelja više ne pronalazi čaroliju u blagdanima. Veseliš se, zapravo, novoj godini, smirenju svega, povratku u školu i svakodnevicu.

A što kažeš na to da ove godine malo usporiš i ne pregoriš u tom silnom trčanju? Da, recimo, stvoriš neke lijepe uspomene i iskustva, umjesto da skreneš s uma? Možda bi ti ovih 5 koraka moglo pomoći u tom. Onako kao kod liječenih alkoholičara, korak po korak, i nikako nemoj „popiti taj gutljaj“ užurbanosti koji bi te mogao vratiti na staru stazu…

Plan prije svega

Prije nego se baciš na svoj popis obaveza u kalendaru, stani ili još bolje sjedni i zamisli blagdane koji stižu. Kako se želiš osjećati ovih blagdana? Kakve uspomene želiš stvoriti djeci? O čemu nema pregovora, a bez čega ipak možeš? Uz toliko toga što treba napraviti, možda ti se čini potpuno besmisleno odvojiti ili potrošiti ovo vrijeme na razmišljanje i planiranje kada bi radije mogla križati stvari s popisa, ali bez neke vizije, plana, kako ćeš odlučiti čemu reći da, a čemu reći ne? Moraš znati svoje prioritete za ove blagdane, jer – sve nećeš nikad stići napraviti.

Možda ovih blagdana možeš naručiti gotove kolače? Nitko neće patiti zbog tog, zamisli. Možda ti uopće ne treba i purica i bakalar i odojak i torta i domaći mlinci i… Možda će se više isplatiti popiti vruću čokoladu uz Kevina…

Neka sve bude u formi 'mogli bismo'

Kada sastavljaš raspored i popis obaveza za blagdane, koristi 'mogli bismo' kad god je to moguće. ili stavi upitnik pored svake obaveze, da sama sebi pokažeš da ničiji život ne ovisi o tom. Mogli biste otići na božićni koncert u gradu. Mogli biste 'pristati' na poziv na ručak u drugi grad. Mogli biste zajedno poslati čestitke. Tako ostavljaš otvorene opcije i mogućnosti da nešto ipak napravite drukčije. Neke se stvari mogu činiti kao stvari koje MORAŠ napraviti, ali ako o svim stvarima možeš razmišljati kao o izboru, tako stvaraš prostor za odabir onoga što stvarno želite. Samo zato što si prošlih godina radila nešto na određeni način, ne znači da tvoja obitelj mora to ponovno napraviti i doživjeti baš tako.

Možda je tvoj adventski vijenac prošle godine bio najljepši ikad, ali možda ove godine možeš uzeti četiri svijeće i staviti ih u niz. Zamisli. Možda klinci mogu napraviti vijenac za vrata – kako goooood požele. Možda ih možeš pitati što bi zapravo željeli jesi u vrijeme blagdana? Je li domaća pizza takva tragedija?

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Provjeri je li izvedivo

Blagdani dolaze uvijek s duuuugim popisom obaveza. Ali ako taj popis nemaš u kalendaru – barem onom u glavi, odnosno ako nemaš točnu ideju kad ćeš nešto određeno napraviti, onda bi ti se lako moglo dogoditi da u jednom trenutku samo shvatiš da – vremena nemaš. I tada obično ako ikako možeš žrtvuješ san, na primjer, što nije nimalo pametno. Ili pak ono divno vrijeme s obitelji koje je i smisao blagdana. Zato odredi koja su tvoja očekivanja u skladu s tim i sve razvrstaj u kalendar. Zatim uzmi vremena i prouči rezultate. Jesu li to u kalendaru blagdani kakve želiš za sebe i obitelj? Imaš li energije za to? Kako ćeš se osjećati?

Možda ne moraš ove godine ukrasiti baš SVAKI kutak doma lampicama i patuljcima? Možda ne moraš na onaj obiteljski ručak, četvrti u nizu, koji vas uvijek sve nekako uznemiri i naživcira. Stvarno, ne moraš.

Planiraj vrijeme za oporavak

Čak i ako radite samo stvari koje želite raditi obih blagdana, potrebna je pauza između. Čak i ako planiraš unaprijed i učinkovito koristiš vrijeme, možda ćeš se i dalje osjećati umorno. I to ne znači da nešto radiš pogrešno. Puno tog treba stati u vrijeme u koje i inače radiš redovni posao. U planiranje svakako uključi i odmor, vrijeme za oporavak.

Zamisli da kad dođeš s jednog dugog ručka i cjelodnevnog druženja, samo odmaraš i ne radiš ništa? Da, to je samo ručak i druženje, ali promisli malo je li te zapravo umorilo? A što kažeš na to da nakon tog dana s ručkom jednostavno šećete kao obitelj?

Bilježi

Želiš li blagdane učiniti lakšima, ljepšima, opuštenijima? Čim završe ovi blagdani počni bilježiti stvari za iduće blagdane. Da, točno, do tad je 365 dana i to je dugo vrijeme za pamtiti nešto, ali ako odmah nakon ovih blagdana zabilježiš što ti je bilo lijepo, u čemu ste svi uživali, što nikako ne propustiti, a što nikako ne činiti, idućih ćeš si blagdana zahvaliti! Odmah nakon blagdana ti je sjećanje svježe i sve ćeš napisati onako kako jest.

Na primjer, idućih će ti blagdana puno značiti ako zapišeš „ne moraš raditi macaronse, jer ti ne uspiju i samo se živciraš“. Ili možda „unaprijed reci strini da ne možete kod nje na ručak jer ne želiš opet provesti dan blagdana slušajući njihove prepirke“. Tu može biti i ova: „ne idi na advent subotom popodne“.

Možda te zanima... 5 jednostavnih koraka za izbjegavanje obiteljskih svađa i rasprava tijekom blagdana Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.