Roditelji 02. travnja 2021.

Mramorni kuglof: Blagdanski klasik koji će djeca obožavati!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si u potrazi za slasticom koja će uljepšati tvoj blagdanski stol, na pravom si mjestu! Donosimo recept za kuglof u kojem će uživati cijela obitelj, a posebno najmlađi...

Kuglof je jedan od onih brzinski kolača s kojim ne možeš pogriješiti. Lagan je i sočan, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine. Sve što ti treba jest malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat neće izostati, garantiramo!

Osim što je ukusan, izuzetno je fotogeničan, a i djeca ga obožavaju! Ako želiš, možeš ga preliti čokoladnom glazurom: rastopi 150 g tamne čokolade u 75 ml slatkog vrhnja. Prelij preko ohlađenog kuglofa pa pričekaj još pola sata prije rezanja. U slučaju da ne želiš čekati ni minutu duže, ohlađeni kuglof pospi šećerom u prahu i serviraj uz tučeno vrhnje ili pak kuglicu sladoleda. 

Možda te zanima... Ovog Uskrsa pripremi slatki kruh kod kuće, a najdraži par ruku će ti sigurno pomoći Vrtić

Sastojci:

  • 350 g glatkog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 60 g kakaa
  • 6 žlica tople vode
  • 350 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 velikih jaja
  • 60 ml mlijeka

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Prosij brašno sa praškom za pecivo i soli.
  2. U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
  3. Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
  4. U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
  5. Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s  pripremljenom mješavinom kakaa i vode.  
  6. U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
  7. Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
  8. Po želji ga prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.

Uživajte! 

 

Možda te zanima... Ako tražiš tematsku zabavu za ovaj vikend, neka to budu igre s jajima - ne kuhanima, naravno Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.