Roditelji 10. siječnja 2023.

Njeguj odnos sa svojom mamom – sad ju sigurno još više cijeniš

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljubav i poštovanje prema mami je nešto što se podrazumijeva, ali baš zbog tog što se to često podrazumijeva, moramo se nekad posvetiti baš tome i njegovati taj odnos.

Niti jedan odnos nije kao onaj mame i djeteta. U onom trenutku kad postanemo i sami roditelji dodatno nam se razbistri slika o tome što je mama sve radila za nas i što joj značimo. No, u cijeloj strci i zbrci koja se pretvori u svakodnevnu kad smo roditelji, nekad jednostavno zaboravimo podsjetiti mamu na ono što nam znači.

Možda te zanima... 'Od kad sam postala mama, s ovim se stvarima više ne zamaram...' Roditelji

Taj poseban odnos u našem srcu zaslužuje da mu posvetimo i posebnu pažnju u stvarnom vremenu. I to ne nekom posebnom prilikom, jer – trebamo li uistinu priliku da bismo pokazali ljubav prema nekom tko nas je cijeli život bezuvjetno volio? Znaš, sve one noći koje je probdjela zbog tebe, pa sve ono što si je uskratila da bi tebi priuštila…

Evo nekih ideja kako provesti vrijeme s mamom koje će ona cijeniti…

Proslavite ljubav uz umjetnost

Ne morate biti ljubiteljice umjetnosti, ali možete kroz umjetnost pokazati svoju ljubav prema mami. Jedna od ideja je pokloniti joj neko personalizirano malo umjetničko djelo. Danas je lako pronaći nekog tko će ti nacrtati obiteljski portret – i to na temelju slike, na primjer. Može to biti napravljeno nekom tehnikom i na način da se baš ciljano svidi mami.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Osim tog, možeš ju pozvati na neku od likovnih radionica popularnih u posljednje vrijeme, gdje uz čašicu vina naslikaš sliku kao pravi umjetnik – bez ikakvog iskustva. Tako ćete provesti vrijeme na jedan sasvim novi način, a imat ćete obje i uspomenu na to. Nama se ovo čini kao savršena ideja!

Upoznaj ju još malo bolje

Dobro, naravno da poznaješ svoju mamu i da ovo na prvu zvuči pomalo suludo. No, jesi li ti dio baš svakog njezinog aspekta života? Znaš li posljednjih godina baš sve o njoj? Znaš li što joj se sviđa u posljednje vrijeme? E, pa to moraš „ispraviti“.

Napravi nešto posebno za nju. Izvedi je u grad, otiđite na književnu večer novog književnika kojeg je nedavno spomenula. Raspitaj se kod njezinih prijateljica kamo je planirala ili poželjela otići, pa organiziraj sve za nju. Možda tata ima neki savjet, neku informaciju koja bi ti mogla pomoći da ju uistinu malo iznenadiš i vidiš onu iskru u oku koju možda dugo nisi.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Pokloni joj vrijeme

Možda ne moraš baš nikamo otići s mamom da biste se družile i da bi joj pokazala koliko joj je stalo i da želiš biti u njezinoj blizini. Možete samo biti kod kuće, zajedno, i raditi nešto što ona voli. Koliko često provodiš vrijeme samo s njom, tako da si u potpunosti posvećena njoj – bez ostatka obitelji koja trčkara uokolo? Ne mora to biti savršeno osmišljeno zajedničko vrijeme, nego možete jednostavno – biti zajedno.

Možda mama voli cvijeće i ima vrt u kojem joj možeš pomoći? Pogledajte na TV-u njezin omiljeni film ili film koji vas podsjeća na nešto zajedničko. Možda jednostavno možeš otići po neki fini kolač pa joj odnijeti i zajedno s njom uz kavu pojesti kolač i jednostavno razgovarati.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Slušaj ju

Sigurni smo da već znaš na svom primjeru, odnosno na svom odnosu s klincima, da djeca nisu baš najbolja u slušanju, ali stvarnom slušanju roditelja. Možda ti se čini da je sad sve drukčije, ali što ako nije? Posveti mami vrijeme u kojem ćeš je stvarno, ali stvarno slušati i paziti što govori. U kojem ćeš je – čuti. Neka shvati da ju slušaš i razumiješ. Tako ćeš biti tu za nju baš onako kako je ona bila i je za tebe.

Potrudi se

Iskaži joj zahvalnost za sve što je napravila i što radi za tebe. Napravi nešto baš posebno za nju, što joj nije – ni na kraj pameti. Izvedi je na večeru u restoran koji najviše voli. Otiđite zajedno u kazalište na predstavu o kojoj je pričala – posebno ako već godinama niste bili u kazalištu, odvedi je nekamo kamo je izrazila želju otići, onako usput. Ne mora to biti putovanje na Island, naravno. No, ako želi putovati, možda možete skoknuti na jednodnevni izlet u Italiju, Sloveniju, Mađarsku… Ili na vikend u Gorski kotar!

Možda te zanima... 10 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi Roditelji

Na kraju, neka tvoje dijete ili djeca svakako znaju za to što si napravila za baku i zašto. Naravno da ne mislimo da ćeš se hvaliti time, ali to može biti itekako poučno za djecu. Već sada im možeš usaditi pojam o tome kako je važno majci „vratiti“ za sve što ti je dala. Tako da oni mogu jednoga dana učiniti isto…

Možda te zanima... Svi ljudi kojima ćeš biti zahvalna nakon porođaja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.