Roditelji 21. prosinca 2023.

Ova igra traje točno 3 minute, a mogla bi promijeniti tvoj odnos s partnerom

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Radi se stvarno o igri – ili se barem tako može gledati na nju. Jednostavno je i korisno. U početku se može činiti pomalo kao da se silimo na to, ali kad steknemo naviku, to može promijeniti naš odnos…

Uz današnji tempo života u većini dijelova svijeta nije uopće neobično niti rijetkost udaljiti se od partnera, posebno kad ste – roditelji. Divno je biti roditelj, divno je imati djecu, ali to tako često dovede do ne baš divnih odnosa iako punih ljubavi. Odnosno, ljubav je tu, ali skrivena pod hrpama svakodnevnih obveza, poslova, zaduženja, računa…

Možda te zanima... Ovih 5 rečenica mogle biti promijeniti vaš brak – nabolje, naravno Roditelji

Na kom će se uvijek koplje slomiti? Na onom tko ti je prvi i najbliži, a budući da se djecu trudimo poštedjeti, obično je to – partner. Dok pohvatamo sve te stvari koje trebamo obaviti, dok odjurimo na sva mjesta na koja moramo i odradimo sve ono što uistinu moramo, ostane nam premalo vremena za povezivanje, za nježnost, za ljubav. U takvoj je situaciji vrlo lako zaboraviti koliko smo zahvalni svom partneru na svemu! Da, čak i onda kad mu želimo… svašta lijepo reći, čak i tad znamo da smo zapravo zahvalni na sve što čini. E, pa zašto to ne bismo i izgovorili?

U cijeloj toj strci, igra je riječ koja dolazi u obzir samo kad su djeca u pitanju. Jer – vi za to nemate vremena. No, ova igra samo se naziva igrom, a više je vježba, odnosno u neku ruku podsjetnik. I to podsjetnik na to koliko smo zahvalni svojem partneru. Ako već misliš kako nemate vremena za to, pričekaj – ova igra traje samo 3 minute.

Ta je igra podsjetnik na zahvalnost. Neprestano govorimo kako je važno djecu naučiti zahvalnosti, ali zaboravljamo da bi i nama ta lekcija dobro došla. Isto tako zaboravljamo da je to jako važna lekcija za naš odnos s partnerom. Često se podsjećamo iskazati zahvalnost osobama koje nam nisu prve na popisu važnih osoba, a zaboravljamo na te najvažnije. Naravno, lakše se dobacivati sarkastične komentare i okretati očima, umjesto iskazivanja zahvalnosti, ali ako to zahtijevamo od djece, možemo i mi to napraviti. I to posebno ako nam je potrebno samo tri minute…

Tenih zahvalnosti

Naime, psiholog John Gottman proučavao je cijeli svoj radni vijek stabilnost braka, ali i razvode. Ono što je ustanovi jest da je jedan od glavnih razloga razvoda prijezir ili kritika koja pokazuje nadmoć. Često to završi čak i vrijeđanje, negativnošću, a to dovodi do toksičnih odnosa kakve ne želimo.

Kako bi potaknuo među partnerima naviku izmjene zahvalnosti, dr. Gottman je razvio jednostavnu igru koja traje samo tri minute, a nazvao ju je „tenis zahvalnosti“. Ne, ne morate uzimati svoje rekete i izlaziti van, nego je tenis tu samo kao primjer brze izmjene – u tenisu loptica, a ovdje rečenica zahvalnosti.

Evo kako ta igra izgleda:

  1. Namjestite štopericu na 3 minute ili okrenite neki pješčani sat poput onog dječjeg za pranje zuba, ako traje otprilike toliko.
  2. Prvi partner izgovori nešto na čemu je zahvalan partneru.
  3. Red je na drugog partnera, koji odmah govori na čemu je zahvalan.
  4. Partneri se izmjenjuju dok ne istekne vrijeme.

Može se činiti kao besmisleno, možda će zvučati djetinjasto ili nevažno, možda ćete se radije oboje sprdati s tom „igrom“, ali… Pokušajte. Premalo govorimo jedni drugima zašto smo i na čemu zahvalni. A trebali bismo. Partner nas nadograđuje, pa je red da mu/joj kažemo da prepoznajemo njegove dobre strane i da cijenimo ono što radi.

Iako je ovo igra koja se najbolje igra u dvoje, u njoj bi mogla sudjelovati i cijela obitelj. No, prije nego to izneseš kao ideju obitelji, pokušaj se najprije uhodati samo s partnerom. I – probaj, barem probaj.

Možda te zanima... TikTok trik: Poljubac od 6 sekundi je sjajan način za punjenje ljubavnih baterija kroz dan Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.