Roditelji Sretna mama 29. travnja 2022.

Kako pomoći djetetu da se nosi s gubitkom kućnog ljubimca?

Pas za stan
Foto: Shutterstock ; Pas za stan
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gubitak kućnog ljubimca često je prvo djetetovo iskustvo sa smrću. Razumijevanje jedinstvenih načina na koje djeca gledaju na kućne ljubimce i reagiraju na njihov odlazak može pomoći roditeljima da im olakšaju proces žalovanja.

Joshua Russell, profesor na Canisius Collegeu u Buffalu, koji je godinama proučavao posljedice gubitka kućnih ljubimaca na psihičko stanje djece, objasnio je da su za mnogu djecu kućni ljubimci više od životinja. “Mnoga djeca svoje ljubimce opisuju kao braću i sestre ili najbolje prijatelje s kojima imaju jake, duboke veze”, rekao je.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 12 djece u dobi od 6 do 13 godina koja su izgubila kućnog ljubimca, objavljenoj u časopisu Environmental Education Research, dr. Russell je otkrio da su čak i godinama nakon smrti ljubimca neka djeca i dalje opisivala gubitak ljubimca kao „najgori dan u svom životu”. Također je otkrio da djeca smišljaju jedinstvene načine da racionaliziraju odlazak svog ljubimca, ali i da način na koji ljubimac umire utječe na to kako djeca tuguju.

Poput odraslih, djeca su spremnije prihvatila smrt svog ljubimca kada se to na neki način očekivalo. Na primjer, djeca su bila manje pogođena gubitkom kada su unaprijed znala da će životinja imati kratak životni vijek. Činilo se da su znali da riba ili hrčak, na primjer, neće živjeti tako dugo kao pas ili mačka.

Možda te zanima... Treba li malu djecu voditi na groblje i sprovode: Što kažu stručnjaci i mame? Vrtić

Kada je životinja bila bolesna, općenito su se složili da eutanazija oslobađa kućnog ljubimca od njegove patnje i boli. Ako je životinja smrtno bolesna, roditelji mogu pomoći u pripremi djeteta govoreći o nadolazećem gubitku, kao i osjećajima tuge koje će gubitak izazvati. Ipak, kada su kućni ljubimci umrli na tragične i neočekivane načine, djetetu je bilo teže prihvatiti gubitak. “Kada kućni ljubimac iznenada umre, to naglašava nepredvidljivost svijeta. Djeci govori da ljudi i životinje koje vole mogu umrijeti bez upozorenja”, rekla je Abigail Marks, klinička psihologinja iz San Francisca. 

Naravno, dob utječe na to kako dijete shvaća smrt, a dječja tuga razlikuje se od tuge odrasle osobe. Djeca ne plaču uvijek niti odmah pokazuju emocije. Ali to ne znači da nisu duboko pogođena gubitkom. "Djeca mlađa od 5 godina teško će shvatiti da je ljubimac zauvijek "otišao" jer im je teško shvatiti pojam smrti", rekla je Jessica Harvey, psihoterapeutkinja iz San Francisca. 

Pas za djecu Možda te zanima... Koji su najbolji psi za djecu? Školarci

Jedan od načina na koji mala djeca mogu izraziti svoju tugu je kroz igru. Nakon gubitka kućnog ljubimca, mogu se pretvarati, na primjer, da se plišana mačka ili pas razbolio i preminuo. Roditelji mogu pomoći svojoj djeci kroz proces tugovanja aktivnim sudjelovanjem u ovoj vrsti imaginarne igre.

Čitanje knjiga primjerenih dobi o smrti kućnih ljubimaca također može biti od pomoći. “Zbogom, Brecken”, Davida Luptona, za djecu od 4 do 8 godina; “Kate, pas duh: suočavanje sa smrću kućnog ljubimca”, Wayne L. Wilson, za uzrast od 8 do 13 godina; i “Sjećanja na tebe” Erainne Winnett, za uzrast od 7 do 12 godina, samo su neki primjeri.

Djeca školske dobi često će imati pitanja o smrti životinje, a povratne informacije koje slijede mogu otvoriti dublje razgovore o ljubavi, gubitku i onome što se događa nakon naše smrti. Kada djetetu školske dobi govorite o smrti kućnog ljubimca, dr. Marks preporučuje da budete iskreni o tome što se dogodilo. To djetetu daje do znanja da nije tabu govoriti o smrti ili teškim osjećajima. Objasnite djetetu da je gubitak sastavni dio života i da je u potpunosti normalno da mu njegov ljubimac nedostaje. 

Roditelji bi također trebali potvrditi sve emocije koje se pojave dok dijete tuguje. Otvoren razgovor o gubitku ljubimca važan je korak u procesu oporavka. Razgovarajte s djetetom o tome kako se osjeća, o čemu razmišlja, čega se prisjeća vezano uz svog ljubimca. Potaknite ga da kroz crtanje, pisanje ili glazbu prenese svoje osjećaje.

Roditelji bi se trebali zabrinuti samo ako dijete ima noćne more, povećanu anksioznost ili poteškoće sa spavanjem. Ako ti simptomi potraju, psihološko savjetovanje može pomoći.

Za mnogu djecu također je važno imati ritual oproštaja. Obitelji mogu osmisliti vlastite rituale, poput male komemoracije, raspršivanja pepela kućnog ljubimca, sadnje stabla sjećanja ili izrade albuma s fotografijama. "Ovo je jedan od načina prihvaćanja gubitka i odavanja priznanja važnoj ulozi koju je ljubimac imao u vašoj obitelji", rekao je dr. Marks.

Možda te zanima... U kojoj dobi počinju sjećanja iz djetinjstva? Mnogo ranije nego što mislite... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.