Roditelji Sretna mama 14. studenoga 2022.

Mama iskreno o majčinstvu : 'Lakše mi je s četvero, nego s jednim djetetom!'

Foto: Guliver ;Iskreno pismo majke četvero djece o izazovima i majčinstvu prenosimo u nastavku.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iskreno pismo majke četvero djece o izazovima i majčinstvu prenosimo u nastavku.

Istraživanja su pokazala da je najstresniji broj djece za roditelje - troje, ali kao novopečenoj mami četvero djece, moje je iskustvo drugačije. Nemojte me krivo shvatiti; "prelazak" s dvoje na troje djece nije bila šetnja parkom. A dolazak četvrtog djeteta znači da sam uključena 24 sata dnevno; doslovno trčim po svojoj kući kako bih zadovoljila svačije potrebe. Ipak, smatram da je najizazovnije imati jedno dijete. Prelazak od bez djece do jednog djeteta uzdrmao je moj svijet više od saznanja da ću imati prvog sina nakon tri djevojčice. Da objasnim.

Prije nego što sam postala mama, moj život je bio samo moj. Tada mi se rodila prva kćer. Od tog dana pa nadalje, moj život se ni izdaleka nije ticao samo mene. Kao i kod svih novopečenih majki, moj dan je počeo kada je moja beba to htjela, a ne kad sam se ja htjela otkotrljati iz kreveta. Više se nisam imala vremena našminkati. Imala sam sreću da sam dobila priliku tuširati se, a kamoli pogledati tutorial za njegu obrva na YouTubeu.

Izlasci su se pretvorili u večeri. Pijuckanje vina u baru s prijateljima postalo je gutanje kave u 5 ujutro. Život koji sam poznavala prije djece je nestao, a ja sam bila potpuno nespremna za tu stvarnost. Teško sam se prilagodila. Voljela sam biti mama, ali nisam imala pojma koliko će to promijeniti moj život. Da bi moji dani prolazili igrajući zagonetke i igrajući se u kuhinji. Bilo je trenutaka kada su mi očajnički nedostajala druženja i razgovori s odraslima. Bila sam vrlo stroga prema sebi. Htjela sam biti najbolja mama i stavljala sam na sebe veliki pritisak da sve bude kako treba. Na primjer, držala sam se krutog rasporeda spavanja i vjerojatno nisam nikada stavila kćer u krevet nakon 19 sati. 

Možda te zanima... Zašto su mame troje djece pod stresom, a mame četvero tako opuštene Roditelji

Onda sam ostala trudna s bebom broj 2. Prijatelji su me upozorili da bi prijelaz s jednog djeteta na dvoje mogao biti težak. Pripremila sam se na najgore. Ali postojala je velika razlika u dočeku naše druge kćeri u odnosu na rođenje prve kćeri: već nisam imala svoj život, tako da moja očekivanja da ću imati vremena za sebe nisu bila velika. Prošle su dvije godine otkako sam čamila na sofi uživajući u šalici kave, u svom miru. Budući da sam se već navikla na život majke, ovoga puta stvari su zapravo bile lakše. Znala sam što mogu očekivati ​​od svoje bebe i da prvu godinu neću puno spavati. Povrh toga, uspjela sam otpustiti svoj željezni stisak perfekcionizma, jer to više nije bilo realno. Očuvati dvoje male djece zdravim i sigurnim postao je moj cilj.

Život je postao još lakši kada je moja beba bila dovoljno stara da se igra sa svojom starijom sestrom. Više nisam bio de facto graditelj utvrda ili zla kraljica njezinoj princezi. Kad sam zatrudnjela s našim trećim djetetom, povremeno bih parkirala svoj iscrpljeni stražnji dio na kauč i nadgledala "igranje". 

Roditelji često kažu da kad vas djeca brojčano nadmaše, stvari izmiču kontroli. Definitivno smo imali te trenutke, ali sve u svemu, otkrila sam da se moja sposobnost da se nasmijem kaosu uistinu izbrusila kada je stigla naša treća kćer. Možda su moji standardi bili niži, ali volim misliti da sam se upravo tada opustila u majčinstvu. Mogla sam puno više cijeniti male stvari, poput prvog osmijeha moje bebe, umjesto da sam opsjednuta rutinama prije spavanja. Najviše je pomogla perspektiva da je sve faza. Ne, moja beba se neće buditi u 3 ujutro svake noći do kraja života.

Imati troje djece značilo je da uvijek imam malog pomoćnika pri ruci. Čak i mala djeca mogu pomoći na male načine, poput dodavanja mami pelene za bebu. Kako djevojčice rastu, preuzimaju više odgovornosti, čineći roditeljstvo mnogo lakšim. Sve tri djevojčice su dovoljno stare da pospreme svoje sobe i naprave vlastite obroke.

Kao što možete zamisliti, s djetetom #4, potpuno sam prihvatila ludilo. Sada kada moja djeca imaju 10, 8, 5 i 7 mjeseci, prihvaćam da će naša kuća uvijek biti bučna i pomalo neuredna.  I umjesto da pokušavam biti najsavršenija mama na svijetu, uživam u svakom trenutku.  Naša velika obitelj je tim, a mi smo tu da podržavamo jedni druge u svakom trenutku.

Možda te zanima... Opisala tipično jutro zaposlene mame s četvero djece Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.