Roditelji Sretna mama 04. lipnja 2023.

Novo istraživanje: Žene koje kasnije postanu majke bolje odgajaju djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoga istraživanja otkrivaju iznenađujuće prednosti majčinstva u starijoj životnoj dobi...

Majčinstvo u starijoj dobi ima prednosti u vidu iskustva i emocionalne spremnosti, ali sa sobom može nositi i niz komplikacija i određene zdravstvene rizike i za majku i za dijete. Usprkos tome, danas se sve više žena odlučuje na majčinstvo i u kasnijoj životnoj dobi.

Istina je da s godinama postaje teže zatrudnjeti. Razlog leži i u činjenici da se žene rađaju s fiksnim brojem jajašaca, čiji se broj smanjuje starenjem. Osim toga, trudnoća u dobi iznad 35. godine dolazi s nekim dodatnim rizicima od komplikacija poput hipertenzije, dijabetesa ili kromosomskih abnormalnosti u novorođenčadi, prenosi Times of India.

Iz navedenih razloga ženama se često savjetuje da zatrudne ranije u životu. No, dobra je vijest da recentne studije sugeriraju da trudnoće kasnije u životu imaju brojne prednosti, a jedna od njih jest i ta da starije majke mogu bolje odgajati svoju djecu.

Možda te zanima... Šest razloga zašto je dobro biti 'starija' mama Trudnoća

U posljednja dva desetljeća smanjio se broj žena koje su postale majke tijekom dvadesetih. Sve više i više žena odlučuje imati djecu kasnije u životu, a najčešći razlozi su izgradnja karijere te kasnije stupanje u brak. U studiji provedenoj u School of Business and Social Sciences na Sveučilištu Aarhus u Danskoj otkriveno je da djeca žena koje su rodile nakon 35. godine imaju neke dodatne prednosti.

Navedena studija sugerira da starije majke nisu toliko stroge u smislu nametanja tjelesne i verbalne discipline svojoj djeci u dobi između 7 i 11 godina. Kao rezultat toga, djeca ove dobne skupine pokazala su manje poteškoća u ponašanju te manje društvenih i emocionalnih poteškoća. Ista studija je pokazala i da starije majke imaju bolji i stabilniji odnos sa svojom djecom. Osim toga, razina zrelosti tih žena olakšava im pobijediti stres tijekom trudnoće i zadržati pozitivan stav u odgajanju djece.

S godinama ljudi postaju sve bolji u rješavanju emocionalnih i mentalnih izazova pa se tako bolje nose s različitim izazovnim situacijama i usmjeravaju svoju djecu na bolji način. U istraživanju se navodi i da starije mame mališanima pružaju pozitivno psihosocijalno okruženje koje im pomaže da budu optimistični u životu.

Trudnoća + 35 Možda te zanima... Postala majka s 53 godine, otkrila sve prednosti i izazove kasnog majčinstva Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.