Roditelji 22. rujna 2023.

Tate odvajaju puno više vremena za sebe nego mame, otkriva istraživanje!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sada je i službeno, mame imaju mnogo manje vremena za sebe i svoje potrebe u usporedbi s tatama!

Istraživanje je pokazalo da očevi uzimaju puno više vremena za sebe nego što to čine mame. Istraživanje koje je proveo Zulily pokazalo je da 68 posto mama ima samo jedan do pet sati tjedno vremena za sebe i svoje potrebe, dok su rezultati pokazali da očevi imaju šest ili više sati. 

Dr. Malloy, izvanredna profesorica psihologije na Sveučilištu Ontario Tech i suosnivačica neprofitne ogranizacije Pandemic Parenting, kazala je kako je postojanje "majčine krivnje" zaista stvarno i vrlo izazovno. "Majke su često mentalno opterećene obavljanjem dodatnih zadataka na poslu i kod kuće", rekla je Lindsay C. Malloy, koja je i sama majka dvoje djece. "Kao majka dvoje djece s punim radnim vremenom u istraživačkom i nastavničkom poslu, zasigurno to mogu razumjeti". 

Možda te zanima... "Ljudi me osuđuju jer stavljam sebe na prvo mjesto, ali ako su vam djeca jedini prioritet, mislim da morate preispitati svoj život!" Roditelji

Briga o sebi nije sebična, ona je prijeko potrebna! 

"Često mi se teško sjetiti da briga o sebi nije sebična i zapravo je zaista važna", dodala je dr. Malloy. Ona također potiče roditelje da se ne boje pitati za pomoć suradnike, prijatelje, susjede i partnere, koji su svi vjerojatno spremni pomoći i uskočiti. Također, Malloy smatra da bi u mnogim slučajevima, roditelji, odnosno partneri trebali podijeliti zadatke i odgovornost.

"Dijeleći teret, ne samo oko izvršavanja zadataka već i razmišljanja o tome što treba učiniti i upravljanja svim tim, možete se nadati da ćete se osjećati manje odgovornima i manje krivima zbog vremena koje uzimate za sebe", rekla je dr. Malloy te zaključila: "Mame prečesto podnose većinu 'kognitivnog opterećenja' za svoje obitelji."

Pronalaženje vremena za sebe je presudno i upravo to vrijeme ima mnoge zdravstvene dobrobiti. Istraživanje je pokazalo da pronalaženje vremena za sebe može povećati sreću, smanjiti stres, smanjiti ili eliminirati anksioznost i depresiju, a može čak i smanjiti bolesti srca, moždani udar i rak, prenosi Parents.

 

Možda te zanima... Očevi su pažljiviji prema kćerima nego prema sinovima, tvrdi istraživanje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.