Roditelji Tatina zona 14. svibnja 2020.

Hrvatski očevi: Bivše supruge ne daju nam da viđamo svoju djecu!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Zlonamjerni roditelji koji su manipulirali djetetom i njegovim pravima prije pandemije, njenim proglašenjem dobili su dodatni alat za manipulaciju djetetom bez ikakvih sankcija', pišu iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo povodom Međunarodnog  dan obitelji 15. svibnja 2020. želi upoznati javnost da dvije i pol godine nakon što je povučen iz javne rasprave, još nije donesen Obiteljski zakon, temeljni zakon koji uređuje obiteljske odnose.

"Očekujemo suvremeni zakon, zasnovan na znanstvenim i stručnim a ne na svjetonazorskim temeljima, što je najčešći neslužbeni izgovor koji smo dobivali od nadležnih tijela zašto nije već donesen. Obitelj nije pitanje primitivnih patrijarhalnih svjetonazora, u kojima se veliča „žena, majka, kraljica“, umjesto da se veličaju djeca, niti je pitanje ograničavajućih religijskih svjetonazora, koji svojom nestručnošću proizvode ogromne štete.

Zalažemo se da novi Obiteljski zakon podrži da djeca u Hrvatskoj nakon razlaza roditelja uživaju u svom pravu na oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i Republika Hrvatska potpisnica. Očekujemo da po suvremenim i za djecu pogodujućim rješenjima iz novog zakona, državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih. On mora biti jasan i razumljiv, mora osigurati svakom djetetu neometan i podjednak pristup roditeljima bez obzira na to žive li ili ne žive zajedno, mora zaštiti djecu od manipulacije i otuđenja.

Možda te zanima... Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta? Školarci

Nažalost, i dalje su djeca žrtve nedorečenih zakonskih odredbi, koje se obilno zloupotrebljavaju, posebno uz pandemiju Covid-19. Svakodnevno dobivamo pozive u pomoć roditelja, uglavnom očeva koji ne mogu ostvariti viđenje sa djecom ni na temelju pravomoćne sudske odluke. Zlonamjerni roditelji koji su manipulirali djetetom i njegovim pravima prije pandemije, njenim proglašenjem dobili su dodatni alat za manipulaciju djetetom bez ikakvih sankcija. Premalo se govori o djeci koja nezaštićena ostaju iza zatvorenih vrata sa jednim roditeljem te im se brani ikakav kontakt sa drugim roditeljem i njegovom obitelji."

Možda te zanima... Tata Tomislav: 'Kad je supruga odvela djecu, danima nisam znao gdje su' Roditelji

Donosimo potresna iskustva članova udruge:

Tata Marko iz Istre: Nisam vidio svog sina dva mjeseca. Majka je 10. ožujka javila da ga radi rizika pandemije ne mogu vidjeti. Živimo u istom gradu, nisam putovao, nisam bio u samoizolaciji niti je itko od moje obitelji bio bolestan niti u dodiru s zaraženima. 

Tata iz Karlovca: Bivša od 15. ožujka nije dozvolila našem djetetu da dolazi do mene uz izliku koronavirusa. Inače živimo jedno od drugog 8 km i nema razloga da dijete ne boravi podjednako s oba roditelja. Iako sam joj poslao naputak ministarstva, u kojem stoji da se bez obzira na krizu i dalje viđanja odvijaju prema važećem sudskom rješenju, te kontakt brojeve lokalnog stožera Civilne zaštite, jednostavno je sve ignorirala. Da situacija bude gora, zastrašila je dijete da će se kod mene zaraziti koronom. Manipulacija djetetom je išla tako daleko da je dijete odbijalo uopće doći do mene, te me počelo optuživati kako lažem. Naravno sve sam prijavio nadležnom CZSS i DORH. Tek nakon intervencije CZSS, bivša je pristala da dijete dođe kod mene. Na žalost, vrlo je iscrpljujuće boriti se sa manipulacijom djeteta. U par navrata sam uspio sve zabilježiti kamerom. Sve je predano na nadležne institucije, no reakcije su usporene ili nikakve. Uz sve to moram balansirati da se dijete ne osjeća isključeno i zapostavljeno s moje strane.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tata Ivan, Zagreb: Od kada su krenule mjere stožera o ograničenom kretanju 17. ožujka bivša supruga mi je javila da mogu eventualno doći vidjeti djecu u njihovom stanu nekoliko puta tjedno i da mi ne dozvoljava da uzimam djecu kod sebe, niti jednom u tjednu i da ne dozvoljava da djeca prespavaju kod mene sukladno sudskoj odluci. Tvrdila je da je takav naputak dobila od pravnika iz socijalne službe Susedgrad, što sam se i sam uvjerio jer sam zvao isti dan socijalnu službu koja je potvrdila da se majka nije dužna držati sudske odluke u svezi susreta i druženja sa djecom. Bio sam prisiljen ići kod bivše žene da bih vidio svoju djecu, ali eto bolje i tako nego nikako. Tek sad nakon dva mjeseca kada su mjere počele popuštati dozvoljavaju mi se moji susreti i druženja s djecom sukladno sudskoj odluci.

razvod, roditelj, svađa Možda te zanima... Nakon razvoda dijete ne bi trebalo birati stranu Školarci

Tata Edin, Zagreb: Radi dobrobiti djece od 3,5 godine starosti od 12. ožujka sam ostao u Sarajevu, tijekom pandemije Covid-19, kako bih bio u mogućnosti boraviti sa djecom te nastaviti razvijati emocionalnu vezu te blisku povezanost. Usprkos tome moja djeca nisu bila u mogućnosti boraviti sa mnom kada im je bilo najpotrebnije. Poduzeo sam sve mjere da čuvam svoje zdravlje kako bi djeca mogla normalno boraviti sa svojim tatom, međutim djeca se i dalje otuđuju i udaljuju od svoga oca, te im se nanosi nepopravljiva šteta, a nadležne institucije se oglušuju na molbe za pomoć i intervenciju u cijelom ovom periodu do danas.

Tata Kristijan, Zagreb: Zadnji put sam vidio dijete 11. veljače ove godine i nakon toga mi supruga više nije dozvolila viđanje naše djevojčice. Sve moje molbe i apeli upućeni CZSS su ostali bez ikakve akcije jer Centar tvrdi da oni majci ne mogu ništa i da ne mogu utjecati na nju. Pisao sam i Ministarstvu, oni su poslali dopis na Centar i opet ništa. Sa Centra sam dobio odgovor da su oni poslali svoje mišljenje na sud i da je sud u mogućnosti donijeti privremenu mjeru i bez sazivanja ročišta. Naravno, niti sa suda nije došlo ništa, a danas je točno tri mjeseca od kada nisam vidio svoju djevojčicu. Nakon učestalog pisanja Centru, poslali su mail i napisali da roditelj koji živi s djetetom treba omogućiti drugom roditelju da se dijete čuje s drugim roditeljem svaki dan te da se roditelj barem vidi s djetetom video pozivom. Moja supruga svojom samovoljom odlučuje da mi se javlja svakih 4-5 dana i kada joj se prohtije. Sada sam saznao da je s djetetom otišla na more o čemu me nije obavijestila ona, nego susjedi. Da se bilo što dogodi ja ne bih ni znao gdje mi je dijete jer ona smije što i kako hoće, a Centar kaže da nema nikakvih ovlasti!? Dakle, živimo u državi u kojoj netko može sve, a netko nema nikakva prava i sustav ne poduzima ništa!? Iskreno, već sam i sam mislio pisati medijima potaknut učestalim napisima o sličnim problemima koje imaju medijske zvijezde, o njima se piše, a mi obični smrtnici nismo važni i valjda misle da mi nemamo osjećaje i ne prolazimo iste drame koje nam naše bivše supruge priređuju. U 14 mjeseci trajanje ove drame supruga je krivotvorila dokumente za vrtić, podizala moje dokumente bez mojeg znanja, upisala dijete bez mog znanja i potpisa, svi sve znaju, ravnateljica vrtića je o svemu upoznata, dijete je upisano u vrtić tko zna po kojim kriterijima i vezama jer nije ispoštovana regularna procedura upisa. Centar je o svemu obaviješten, svi su sa svim upoznati i nitko ništa ne poduzima nego samo sliježu ramenima. Zašto se ignorira činjenica da moja supruga radi što želi i kako želi i sve joj je to opravdano? Ne razumijem zašto institucije uopće postoje ako ih se može samo tako ignorirati od strane majki, a kada ih se na to upozori tvrde da nemaju nikakvih ovlasti.

Možda te zanima... Što sam rekla kćeri kad je pitala: Mama, zašto nas je tata ostavio? Roditelji

Tata Elvis, Zagreb: Dijete nisam vidio sad već više od godinu dana i o njegovom me zdravlju i životu njegova majka uopće ne informira. Dijete ne vidim niti sada u vrijeme Covid-19 pandemije jer majka ne odgovara na pismena, poruke, pozive i video pozive dok Centar za socijalnu skrb brani majku govoreći kako ‘’dijete trenutno ne želi odgovarati’’ i ‘’možete pokrenuti sudski postupak radi izmjene postojeće sudske odluke’’, a sud već mjesecima ignorira zahtjeve za pristup spisu. 

Tata Mario, Varaždin: Zbog sporosti suda, a i nerada uzrokovan ovom pandemijom, ja čekam na presudu o razvodu već 11 mjeseci. U tih 11 mjeseci djecu sam vidio samo jednom! Supruga ne dopušta ni telefonske razgovore, poruke ili video pozive.

Tata Ivan, Istra: Majka djeteta je sama odlučila izolirati sebe i dijete. Zvali su me iz CZSS i rekli mi da nema zakona da bi netko uzeo mog sina i predao ga meni. Kaznenu i ovršnu prijavu sam već poslao. Sada mi preostaje samo čekati, a mislim da neću više čekati nego se obratiti medijima jer već više od mjesec dana nisam vidio sina i tko zna kad ću ga vidjeti.
 
Tata Dario, Zagreb: Bivša me prijavila da sam preuzeo naše dijete dolazeći u drugi grad bez propusnice te da kršim mjere samoizolacije zbog Covid-19. Policijski službenici su izašli na teren, nisu utvrdili elemente prekršajnog i kaznenog djela i ja sam nekoliko sati smio biti uz dijete. 
 
"Obitelj čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući uređenim obiteljskim odnosima društvo napreduje i jača, kao i sveopća dobrobit. Ne donošenjem kvalitetnog Obiteljskog zakona ugrožavamo naše postojanje.", poruka je iz Udruge.

trudnica Možda te zanima... Zašto muškarci varaju žene dok su trudne? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user

    Sa presudom o viđanju na policiju i prijaviti! 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.