Roditelji Zanimljivosti 12. prosinca 2019.

7 dnevnih rituala koje će tvoje dijete obožavati

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako tražiš inspiraciju za dnevne rituale i aktivnosti koje možeš raditi s djecom, na pravom si mjestu!

Bit roditeljstva nije u savršeno pripremljenom obroku ili detaljno isplaniranim praznicima, već u malim trenucima i ritualima koje djeca najradije pamte. Ako još uvijek nemaš svoje rituale s djecom ili tražiš inspiraciju za nove, donosimo ti nekoliko prijedloga aktivnosti koje će djeca obožavati i u potpunosti im se prepustiti.

Šetnja je uvijek dobra ideja

Najmanje 3 puta tjedno organiziraj šetnju nakon večere. To ne moraju biti duge šetnje, dovoljno je odvojiti i samo 15 minuta za to. Ova je aktivnost savršena prilika za slušanje kako je dijete provelo dan, što ima novo u školi, što rade na sportskim aktivnostima i slično. Čak ako i ne razgovarate previše, dijete će uživati u zajedničkom vremenu s tobom. Ako si ponosna mama više klinaca, šetnje možeš rasporediti tako da svako dijete ima svoj dan za šetnju npr. Ana i ti šetate utorkom i četvrtkom, a šetnje su s Filipom srijedom i petkom. Vrijeme provedeno nasamo s tobom kod djeteta će stvoriti osjećaj posebnosti i dodatno ćete se povezati i ojačati odnos.

Kolači i čaj – tko bi odolio?

Isplaniraj jednom tjedno pripremu nekih jednostavnih kolača i angažiraj djecu oko toga. Dodavanje namirnica, miješanje ili samo prisustvo u tom za njih tako važnom procesu rezultirat će velikom srećom, nezaboravnim druženjem i, ne sumnjamo, finim desertom u kojem će uživati cijela obitelj.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pretpostavljamo kako je tvoj omiljeni jutarnji ritual šalica čaja ili kave uz opušteno planiranje cijelog dana. Pa zašto ne bi i djecu uključila u to? Pripremi i njima šalicu čaja ili mlijeka te zajedno razgovarajte o danu, zajedničkim aktivnostima ili stvarima koje biste voljeli napraviti taj dan.

Druženja nikad dosta

Ovo blagdansko vrijeme koje nam ubrzo dolazi idealno je za organizaciju zajedničkog druženja navečer. Pripremi djetetov omiljeni crtić ili najdraži božićni film i pridruži mu se u vašoj maloj avanturi. Dnevni boravak možeš ukrasiti i mnoštvom lampica kako bi postigla čarobni ugođaj. Nemoj zaboraviti ni omiljene Plazma kekse i mlijeko, koji su djeci najdraži večernji ritual. Ako želite produžiti druženje i malo odgoditi odlazak u krevet, tu je pidžama party, koji djeca jednostavno obožavaju.

Ritual koji nikako ne bi trebala preskakati jesu društvene igre. One djecu naime uče čekanju reda, kako biti timski igrač te kako svaka odluka za sobom nosi i neku posljedicu, pozitivnu ili negativnu. To može biti popularni Monopol ili neka igra kartama, sasvim je svejedno. Bitno je da ostvarujete interakciju licem u lice i uživate u svom zabavnom ritualu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Surađujte u svemu

Dijete te je ''gnjavilo'' nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina da nabavite ljubimca? To je odlično jer sad imate zajedničku odgovornost i aktivnosti u kojima ćete provoditi vrijeme zajedno. Nauči dijete kako su ljubimci velika sreća, ali i odgovornost tako da oni budu zaduženi za donošenje hrane i vode kada je ponestane. Davanje zadataka djeci stvorit će kod njih osjećaj ''važnosti'' i ponosa, a i to je odlična prilika da ponovno surađujete u obavljanju zadataka i da se pritom družite. Zajedničko šetanje ljubimca neka također postane pravilo.

Kad dijete crta u dnevnom boravku, igra se lutkama ili autićima, sjedni pored njega i pridruži se igri. Nema većeg dječjeg oduševljenja od onog kad se mogu igrati s tobom i vide da i ti aktivno sudjeluješ u tome. Prepusti se mašti, pridruži mu se u oponašanju različitih zvukova i životinja te po potrebi možete i zajedno izraditi potrebne igračke ili rekvizite za svoju igru. 

Ako su te neki od ovih malih, ali vrijednih rituala inspirirali, možeš ih primijeniti već danas i ne zaboravi, takvi se trenutci najduže pamte!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.