Roditelji Zanimljivosti 23. lipnja 2022.

Eksperimet: Kako su djeca preživjela odgoj iz osamdesetih?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Patrick A. Coleman je pisac, novinar i otac dvoje djece. Jednog dana odlučio je napraviti eksperimet u odgoju. Kako je i sam dijete iz 80-ih, on i supruga odlučili su na tjedan dana 'odgajati' svoju djecu kako su i njih odgajali. A znamo da su upravo te godine bile zlatno doba roditeljstva. Kako je prošlo? Donosimo ti njegovu priču

Bio je utorak poslijepodne. Moja djeca su bila dolje. Nisam imao pojma što rade i nastojao sam se uopće ne brinuti. U zadnje vrijeme dijete mi je zaljubljeno u škare. Zamišljao sam ga kako nam izrezuje sve dragocjenosti dok se njegov stariji brat pretvorio u Caligulu. Ipak, nisam se pojavio. Zašto? Zato što sam pročitao na desetke tekstova kako su osamdesete bile zlatno doba roditeljstva, vrijeme kad je ravnodušnost prema djeci donijela sjajne rezultate i nebrojeno puno igranja. Htio sam saznati je li retrospektivan podvig za roditeljstvo iz 80-ih čista nostalgija ili doista postoji nešto u tome

Možda te zanima... 'Lokva' roditelji: Zašto svijet treba više ovakvog tipa odgoja? Roditelji

To je kliše tog doba, ali kad sam ja bio sin koji je odrastao u 1980-ima, moje roditelje definitivno nije bilo briga. Da budem iskren, roditeljstvo poput njihovog izgledalo je kao strašna ideja. Ipak, ispao sam osrednji, pa sam zaključio da vrijedi pokušati. Od kad sam roditelj, znam samo za moderno, intenzivno roditeljstvo. Znam samo na paniku. Odmor od svega što je zvučalo lijepo.

Moja majka i očuh bili su helikopter roditelji samo u smislu da bi mi vjerojatno dopustili da odem u helikopter sa strancem. Imali su prioritete koji nisu bili ja, samo svoje. Tretirali su me kao cimera kojeg su mogli gurati okolo jer nikad nisam platio stanarinu. I nije da sam bio jedini po tom pitanju. To je bio slučaj za većinu djece u mojoj kohorti. Bili smo generacija klinaca s ključevima.

 | Author: Guliver Foto: Guliver U ponedjeljak, nakon što sam svojoj ženi najavilo iz 1980-ih, istaknula je da ako se stvarno želimo upustiti u eksperiment, trebam raditi vrlo malo. Osamdesetih godina prošlog stoljeća mame su i dalje radile najveći dio kućanskog posla (dok su u mnogim slučajevima također zadržavale regularne poslove). Moja supruga očito nije previše iscrpljena zbog te ideje. Svidjela joj se ideja savjesnog ignoriranja naše djece, ali što se tiče kućanstva, predložila je kaotično kućanstvo.

Krenuli smo. Stres koji bi inače rezultirao ovim stanjem u našem domu, bio je uravnotežen našim zahtjevom da ne budemo oprezni. Da bi stvari bile još autentičnije, uklonio sam uređaje za tjedan dana. Ako smo željeli zabavu, morali smo se zabaviti s ograničenim sadržajem. A kako bih simulirao da su sami kod kuće amo sam im rekao da su sami do 17:30 - cijeli sat i pol nakon što im je škola završila. Do tada me nisu smetali. 

Možda te zanima... Kad smo djeca bili mi: Uživali smo više, a imali puno manje Roditelji

Isprva ih je to vrijeme bez nadzora uznemirilo. Hoće li umrijeti od gladi ili dehidracije, pitali su se? To je tako, rekao sam im prije nego što sam ih ostavio same i otišao na kat. Nisu se mogli oduprijeti tome da me zovu za svaku uslugu, ali uskoro su shvatili.  Do srijede su došli uživati ​​u vremenu: televizija je bila njihova i mogli su gledati bilo što. I jesu. Našao bih ih navečer, kako sjede u hrpi jastuka na kauču, prekriven mrvicama pereca, gledaju LEGO video igre kroz već 'staklene' oči. Bilo je to kao da gledam svoju sliku u toj dobi.

U 17:30 sati moja supruga i ja bi ih preuzeli. Pojeli smo i gledali što želimo na TV-u. Posebno smo pazili da ne budemo jako zabrinuti za naše roditeljstvo. Radili smo na 'prvoj misli', najboljoj misaonoj osnovi kada je došlo do discipline. Pokušali smo odgovoriti na većinu upita i pritužbi naše djece s najvećom zabrinutošću i trudom i to je bilo sranje.

Naš zadatak je da budemo pažljivi u našem roditeljstvu. I to je u nama. Bilo je teško ne biti u tome i super-promišljen kada su u pitanju potrebe naše djece. I to je bilo malo stresno.  Ali isto tako, kad se naša djeca naviknu na naš pristup, imajući svu slobodu, uživali su. U četvrtak popodne, izlazili su iz kuće kad im se htjelo, sami su grabili grickalice i sokove i naravno kuću pretvarali u kreativni nered. 

Možda te zanima... Stručnjaci otkrili što je ključ uspješnog roditeljstva Roditelji

Ono što me je zapanjilo bilo je koliko su sposobni. Prestali su pitati i počeli raditi, što je bila zapanjujuća situacija. Nisu kukali da dođem sipati mlijeko na njihove žitarice. Samo su ga natočili. Je li to bilo neuredno? Naravno. Jesam li ja to morao učiniti? Ne.

Ali iskreno, kad je došao kraj tjedna, bio sam sretan što je gotovo. Činjenica je da volim biti uključen u živote moje djece. Dajte mi izbor da radim što god želim sa svojim slobodnim vremenom i provodim ga družiti se s djecom. Možda i ja kuham. Na toj razini, iskustvo me natjeralo da preispitam donošenje odluka mojih roditelja. Mislim da su možda htjeli biti više uključeni sa mnom, ali da je visoka razina angažmana bila izvan koraka s normama tog doba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.