Roditelji Zanimljivosti 21. studenoga 2019.

Znaš li što je vučji trn i kako ti može pomoći?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog svih njezinih dobrobiti za zdravlje, mještani himalajskih planina ovu biljku nazivaju "svetim voćem". Vučji trn poboljšava vid, usporava proces starenja te se koristi za prevenciju infekcija

Vučji ili pasji trn trnovita je biljka koja potječe iz Europe i Azije, a njezini hranjivi sastojci čine ju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Svaki je dio ove biljke hranjiv, uključujući lišće i koru, a iako raste po cijeloj Euroaziji, najviše hranjivih sastojaka nalazi se u onima koje rastu u tibetanskim Himalajima. Zanimljivo je kako se u ovoj sitnoj žuto-narančastoj bobici nalazi 12 puta više vitamina C nego u naranči, a osim toga, bogata je i proteinima, vlaknima, mineralima, antioksidansima te masnim kiselinama.

Ove bobice dolaze u raznim oblicima, a najveću vrijednost imaju one sirove. Od njih se mogu praviti tinkture, ulja, likeri, vitaminski napitci, sokovi, ali i marmelade. U biljnoj se medicini vučji trn koristi za poticanje probavnog sustava, poboljšanje zdravlja srca i jetre te liječenje kožnih problema, a evo što još ova superhrana čini za zdravlje tvog organizma.

1. Bogat hranjivim tvarima

Kao što ti je već poznato, namirnice bogate vitaminima, ali i mineralima, mogu smanjiti kolesterol, osnažiti imunitet i ubrzati zarastanje rana, a upravo ove bobice vrve njima. Vučji je trn prepun kalcija, kalija, magnezija, željeza i fosfora, a sadrži i poželjne količine folata, biotina i vitamina B1, B2, B6, C i E.

Osim toga, u samom se ulju nalaze i dvije vrste zdravih masti, a zanimljivo je kako ono sadrži sve četiri omega masne kiseline: omega-3, koje, prije svega, štite tvoje srce i krvne žile, omega-6, omega-7 i omega-9. Upravo zbog svih benefita koje ima na zdravlje čovjeka, nije ni čudno da je ovoj biljci dodijeljen naziv superhrane.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Usporava proces starenja

Kao što smo već rekli, bobice vučjeg trna mogu se koristiti i u drugim oblicima, poput ulja. A upravo zbog velikog izvora antioksidansa i tokoferola, ulje vučjeg trna uspješno rješava oksidativni stres u koži te jača proizvodnju kolagena. Osim toga, ulje pomaže u smanjenju znakova starenja, poput starosnih mrlja, bora, kožnih mrlja i ožiljaka.

Također, ono tvoju kožu čini glatkom, smanjuje njezinu suhoću, liječi kožna oštećenja od sunca i hladnoće te umiruje iritaciju osjetljive kože. Pozitivan učinak ulja ovih bobica dokazuje i jedno istraživanje koje je provedeno na pacijentima s opeklinama; pacijentima kojima su liječnici uljem mazali rane koža se brže regenerirala te im je bol bila ublažena.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

3. Pomaže u borbi s kilogramima

Za svoju je djelotvornost vučji trn dobio i pohvalu poznatog dr. Oza upravo zato što doprinosi mršavljenju i sprečavanju skladištenja viška masnoća. Međutim, i sama znaš kako uz gubitak kilograma dolazi i do smanjenja rizika od bolesti srca i dijabetesa.

Vučji trn prirodni je izvor vitamina i drugih bioaktivnih tvari koje snižavaju kolesterol, agregaciju trombocita, krvni tlak i šećer u krvi. Istraživanja su dokazala kako su ove bobice plod perspektivne biljke koja bi mogla poslužiti kao prirodni lijek za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Poboljšava zdravlje jetre

Osim svih dosad navedenih dobrobiti koje ove bobice imaju za tvoje zdravlje, pokazalo se kako vučji trn ima pozitivan utjecaj i na tvoju jetru. Naime, konzumacija ovih bobica pomaže ju zaštititi od oštećenja te poboljšava njezinu metaboličku aktivnost.

Tako je primjerice u jednom istraživanju pacijentima koji pate od ciroze jetre propisan ekstrakt vučjeg trna, koji su konzumirali tijekom šesti mjeseci. Provedene analize pokazale su kako je ekstrakt značajno poboljšao njihovu funkciju jetre, a oni su se i generalno osjećali bolje.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kao što sada možeš i sama zaključiti, vučji trn svestrana je biljka s raznim blagodatima koje pomažu u poboljšanju tvojeg zdravlja, ali i izgleda. Stoga, vjerujemo kako će ti tvoj organizam biti zahvalan čim odlučiš u svoju prehranu uključiti bobice, ali i njihove proizvode poput ulja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.