Školarci 14. prosinca 2023.

Kad saznaju istinu o Djedu Božićnjaku, to i nije tako dramatično kako mislimo

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Volimo da misle da stvarno postoji Djed Božićnjak jer volimo da vjeruju u čaroliju što duže. No, jednom mora doći i to vrijeme kad oni jednostavno prestanu vjerovati…

Nekako zapravo znaš da dolazi to vrijeme. Svakog Božića čvrsto vjeruješ u to da će još barem ove godine vjerovati, da još ne moraš gledati te suze i razočaranje, da još malo potraje ta čarolija… čarolija vjere u Djeda Božićnjaka i priču prema kojoj on u jednoj noći obiđe baš svako dijete na ovom svijetu, uđe u svačiji dom i baš svakom ostavi poklon. I znaš da je svaka brojka na rođendanskoj torti više, zapravo korak bliže ka rušenju iluzija…

djed mraz, božić Možda te zanima... Zašto se djeca pretvaraju da vjeruju u Djeda Mraza? Vrtić

No, iako bi roditelji silno htjeli da ta čarolija potraje što duže, činjenica je da će gotovo svako dijete postati već lagano skeptično sa 7 ili 8 godina. Neki prije, neki kasnije, a neki će zapravo shvaćati, ali još malo se pretvarati. Čini ti se da će to saznanje, nakon svih tih godina iščekivanja i uzbuđenja, biti dramatično i da će sigurno biti suza. Ali stručnjaci kažu – ne baš.

Naime, dvodijelna studija objavljena na APA PsycNetu imala je za cilj otkriti kako su djeca i roditelji podnijeli ovo "otkriće". U prvom dijelu studije stručnjaci su pitali djecu i roditelje o tome kako se kod njih raspleo mit o Djedu Božićnjaku i kada su njihova djeca otkrila da je to izmišljena priča. U drugom dijelu studije, istraživači su zamolili odrasle osobe da razmisle o svojim iskustvima kada su u djetinjstvu otkrili da Djed Božićnjak nije stvaran.

Otprilike jedna trećina djece i polovica odraslih koji su odgovorili na ova pitanja „prijavili“ su negativne emocije zbog otkrića da je Djed Božićnjak – varka, i to u slučajevima kada su roditelji snažno promovirali taj mit.

Hoće li otkrivanje ove tajne tvom djetetu utjecati na njegovo povjerenje u tebe? Imamo dobre vijesti: studija je pokazala da više od 75% djece nije izgubilo povjerenje u svoje roditelje kada su saznali istinu o Djedu Božićnjaku.

Zapravo sasvim očekivano: više od polovice djece koja se pitaju kako Djed Božićnjak uopće može sve to izvesti, shvati sama logičkim zaključivanjem (kako jedna osoba može proći cijeli svijet u jednoj noći?). U drugim situacijama roditelji su ti koji obznane istinu. Bez obzira na to tko kaže tvom djetetu, vjerojatno će ti ono i dalje vjerovati. Samo 21% ispitanih je manje vjerovalo roditeljima, a zanimljivo je da je 2% čak više vjerovalo roditeljima.

Autori studije su također pojasnili da se zdravi skepticizam prema Djedu Božićnjaku može prenijeti i na Zubić vilu. Iako nisu djecu izravno pitali jesu li nakon saznanja o Djedu Božićnjaku postali više skeptični prema drugim fantastičnim likovima, ali otprilike tri četvrtine roditelja izjavilo je da su njihova djeca pokazala određeni skepticizam prema Zubić vili i/ili Uskršnjem zecu kad su saznali istinu o Djedu Božićnjaku.

Dakle, vrlo vjerojatno neće biti neke drame ako tvoje dijete otkrije i neće se poljuljati njegova vjera u tebi, kao ni vaše uzajamno povjerenje. Neka čarolija traje koliko može, ali u nekom trenutku, kad dođe vrijeme za to, jednostavno reci da poklone mogu „naručiti“ kod tebe. Možda će ti tako biti još i lakše, jer ćeš moći izravno i bez okolišanja postaviti granice i okvire za poklone. Dobra stvar, zar ne?


Možda te zanima... Počinje vrijeme kad nam Djed Božićnjak može biti najbolji "partner u zločinu" – kao ovom tati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.