Školarci Prehrana školarca 20. listopada 2015.

Recept: što sve treba biti na zdravom tanjuru vašeg djeteta

Petica, zdravi tanjur
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U zagrebačkim školama uključenim u program PETICA – igrom do zdravlja obilježen je Dan zdravog tanjura, koji su djeca provela u kreativnoj interpretaciji zdravog tanjura, vježbala, izvodila pokuse iz programa, a u kantinama im je poslužen šaren i uravnotežen obrok

"Šareno je potrebno jesti svakoga dana, ne samo danas" poruka je koju je program PETICA – igrom do zdravlja na Dan zdravog tanjura uputio učenicima i roditeljima te učenicima i članovima zajednice koja je uključena u provedbu javnozdravstvenog programa PETICA. 

Djeca su Dan provela u kreativnoj interpretaciji zdravog tanjura na kojem bi trebale biti zastupljene žitarice, meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi te voće i povrće, zdrave masti, a kojeg prati i nazdravije piće – čaša vode.

Prijedlog nutritivno uravnoteženih i ukusnih obroka za cijelu obitelj

Petica, zdravi tanjur | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

U pojedinim razredima se i aktivno vježbalo, skakala se popularna školica, plesala se zumba, simulirali su se razni sportovi s PETICA sportske kocke. U pojedinim razredima izveden je i pokus "Šareno mlijeko" kojim djeca dokazuju, uz pomoć tekućeg deterdženta i jestivih boja, prisustvo masti u mlijeku.

Petica, zdravi tanjur | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

"Cilj programa je kroz zabavan način približiti učenicima zdrave navike, a jedna od najvažnijih je konzumacija obroka po uzoru na zdravi tanjur. Dan zdravog tanjura dodatno je podigao svijest, kako učenika tako i njihovih roditelja, o potrebi konzumiranja 'šarenog obroka' svakog dana, ne samo danas. Istraživanja pokazuju kako djeca još uvijek ne unose dnevnu preporučenu količinu voća i povrća dok su znatni, pozitivni pomaci, napravljeni kod podizanja svijesti o unosu preporučene dnevne količine vode. Ovakvim aktivnostima nastojimo uključiti cijelu zajednicu u naš program, a ovim putem zahvaljujem i školskim kuhinjama koje su se proaktivno uključile u ovu inicijativu", izjavila je mag. nutr. Sara Cobal, koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja.

Osim što je djeci poslužen 'šareni tanjur', roditelji su dobili informativni letak s prijedlogom uravnoteženog, ukusnog, jesenskog obroka i podsjetnikom što sve sadrži jedan zdravi tanjur

Šareni rižoto s jesenskim plodovima

Sastojci za 4 osobe:

  • 200g riže
  • 400g bundeve (očišćene)
  • 400g piletine
  • 0,8-1 l povrtnog temeljca
  • 2 srednje mrkve
  • 1 veliki luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 50ml maslinovog ulja (za pirjanje luka)
  • 50g ribanog sira
  • sol, papar, origano i kurkuma po želji

Priprema:

1. Piletinu narezati na komadiće, začiniti po želji i lagano prepržiti 3-5 minuta na grill tavi.

2. Tostirati rižu na prethodno zagrijanoj tavi s maslinovim uljem i narezanom glavicom luka 2-3 min.

3. Dodati 1/4 povrtnog temeljca te 1-2 min. lagano miješati. Nakon toga dodati kockice piletine u rižu te nadodati prethodno očišćenu i narezanu bundevu i mrkvu.

4. Pirjati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Postupak dodavanja povrtnog temeljca ponoviti još 2-3 puta. Nakon 10 minuta dodati nasjeckani češnjak i kuhati još par min. Začiniti solju, paprom, origanom i kurkumom (po želji).

5. Ukloniti s vatre, poklopiti i pustiti da rižoto odstoji kako bi se proželi okusi. Prije posluživanje posipati sa žličicom ribanog sira.

Recepti za doručak, ručak, večeru te međuobrok

petica, zdrav tanjur | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.