Školarci 29. kolovoza 2023.

Tek kreću u prvi razred, a već ih deset posto ima povišen kolesterol

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Testiranje za prvi razred ove je godine prvi put uključivalo provjeru razine kolesterola kod mališana. Čini se da je to bio dobar potez, jer rezultati nisu očekivani.

Imaju povišen kolesterol, visok krvni tlak, muči ih pretilost, a moraju i na dodatne preglede vida. Da, još uvijek ste na portalu missMAMA i ne govorimo o starijoj populaciji. Govorimo o djeci – štoviše, o onima koji ove godine tek sjedaju u školske klupe. Prilog o tome donio je RTL Danas.

Možda te zanima... Što sve dijete treba znati prije polaska u školu? Vrtić

Sistematski pregledi za polazak u školu ove su godine prvi put uključivali i mjerenje razine kolesterola, a rezultati nisu baš očekivani. Naime, čak deset posto mališana ima povišen kolesterol, što je na populaciju prvašića njih oko 3000. Ali tu ne staju njihovi zdravstveni problemi koji zabrinjavaju. Njihovi će kartoni pokazivati prečesto i pretilost, te povišen krvni tlak, što nikako ne bi trebalo u toj dobi.

Budućim prvašićima prvi put se mjeri kolesterol u krvi, a evo zašto je to jako važno

Iako možda zvuči kao da je jedan posto djece malo, ako govorimo o povišenom krvnom tlaku kod 6-godišnjaka, ta je brojka velika. "Šesto, sedmo ili osmogodišnjak s visokim tlakom prije je bila rijetkost. Danas se to, nažalost, događa puno više i puno češće", kazao je za RTL Danas Andrej Čuš, liječnik obiteljske medicine.

Kad govorimo o problemu povišenog kolesterola, koji također ne bi trebao predstavljati problem u ovako mladoj populaciji, svi kod kojih je pronađena povišena razina, dobili su preporuke za zdravu prehranu i bit će ponovno testirani 6 mjeseci nakon prošlog testiranja. Zabrinjava također 35 posto djece s prekomjernom težinom.

Dva posto djece sa zakrivljenom kralježnicom, svaki peti učenik s preporukom za dodatne kontrole vida, više od 10 posto s zubnim karijesom… Zvuči vrlo zabrinjavajuće, a o uzrocima ne moramo niti govoriti. Svi smo ih itekako svjesni. Činjenica je da zdravstveni kartoni prvašića danas i prije nekoliko desetljeća nije ni približno isti.

Možda te zanima... Iduća školska godina za učenike počinje 4. rujna, a završava 21. lipnja Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tacoyix

    My last month paycheck was for 11000 dollars… 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. .> .for more info open web—pay.salary49

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.