Trudnoća Beba u trbuhu 23. listopada 2018.

'Ukrala mi je ime za bebu!'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Krađa imena za bebu' česta je tema rasprave među ženama. Pročitaj što kažu mame na našem forumu i Facebooku i javi nam jesi li imala slično iskustvo

Nakon što je jedna mama na britanskom portalu Refinery29 podijelila svoje nezadovoljstvo jer je Coleen Rooney, supruga nogometaša Waynea Rooneyja, nazvala svoje dijete istim imenom kao što je i ona to učinila nekoliko tjedana prije - pozabavile smo se popularnom temom 'krađe imena za bebu'

Možda te zanima... 3 razloga za i protiv objave imena bebe prije rođenja Trudnoća

"'Cass Rooney!', rekla mi je moja prijateljica. 'Ne kužim', odgovorila sam zbunjeno. 'Nisi čula? Coleen i Wayne Rooney nazvali su svoju bebu Cass!' 2015. godine rodila sam svog sina Cassa i tada je u cijeloj Velikoj Britaniji postojalo još samo sedmorica dječaka s tim imenom. Koje su šanse da je Coleen Rooney svog četvrtog sina, samo par tjedana kasnije, također nazvala Cass?", napisala je ljuta mama. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

So Happy to welcome our Baby Boy .... Cass Mac Rooney into the world weighing a healthy 8lb 10oz. He is beautiful 💙

A post shared by Coleen Rooney (@coleen_rooney) on

Kad je čula za Cassa Rooneyja, njezina prva pomisao bila je da joj je Coleen Rooney ukrala ime za bebu iako se njih dvije zapravo ne poznaju"Osjećala sam se pokradeno iako realno nisam bila, bilo je to moje ime, ime mog sina, ne njihovo. Ideja da bebino ime bude posebno i može biti vlasništvo nije univerzalna, ali svake godine broj drugačijih imena registriranih u Velikoj Britaniji raste, pokazujući da se trend za pronalaskom novih, nekorištenih imena ne smanjuje."

Slatka tajna: Treba li ljudima otkriti ime bebe prije rođenja?

Kada je 'krađa imena za bebu' postala tema rasprave? 

Da postoji 'krađa imena za bebu', definitivno nije nova vijest. Možda najraniji primjer iz pop kulture je epizoda 'The Baby Shower' iz 1998. godine popularne serije Seks i grad u kojoj su četiri glavne junakinje, Carrie, Samantha, Charlotte i Miranda bile na darivanju bebe prijateljice iz djetinjstva i u kojoj je Charlotte shvatila da je ta prijateljica ukrala njezino 'tajno' ime za bebu

Iako mama iz priče s Coleen Rooney ne poznaje Coleen i njezin se primjer nikako ne može nazvati krađom, već samo jednakim razmišljanjem dviju mama, 'krađe imena za bebu' itekako postoje i česta su tema rasprave među ženama

trudnica, dječja imena, par Možda te zanima... Koliko često roditelji požale zbog imena koje su dali djetetu? Roditelji

Što kažu naše mame?

Tako i na našem forumu postoji tema pod nazivom 'krađa imena za bebu' u kojoj su mame više puta raspravljale o sličnim situacijama. Mišljenja su uvijek podijeljena, a u prilog tome idu i komentari s našeg Facebooka.

Mama Ines istaknula je kako se uopće ne zamara time. "Ja sam svojoj djeci dala imena koja se meni sviđaju, a ako će netko (blizak meni ili ne, svejedno je) nazvati dijete isto tako nakon što čuje ime uopće mi ne smeta. Nijedno ime nije rezervirano za ovoga ili onoga, pobogu!"

Mama Nataša dodala je kako je 'krađa imena' potpuna glupost. "Pa nisam ga ja izmislila i patentirala pa da mi ga netko ukrade. S obzirom da to ime već postoji i ja sam ga onda nekome ukrala. Uostalom ak netko da isto ime kao i ja znaci da imam dobar ukus."

5 znakova da ste odabrali najbolje ime za svoju bebu

S druge strane, mama Aneta smatra kako 'krađa imena' nikako nije u redu. "Primjer: od "malena" govorite frendici kako će ti se sin zvati Lovro (npr). Ona govori kako joj to ime nije lijepo i da će ona dati npr ime Frano. I dobro. Družite se i dalje i ona ostane trudna. Kada je pitate za ime, ona šuti i ništa ne govori. I kada se dijete rodi, vi čujete da se zove Lovro. I jel to sad lijepo?!? Nit je lijepo od nje, a niti pristojno. Po meni to nije u redu i točka. I ja to ne bih nikad učinila. Niti hoću. Zato i imam jedno lijepo žensko ime ( za svaki slučaj), koje čuvam i ne govorim nikome. I to je potpuno moje pravo i bas me briga tko će sto reci i misliti o tome."

S njom se složila i mama Jasna koja je podijelila slično iskustvo, a naglašava kako ime za bebu za roditelje uvijek ima neku priču i nešto njihovo te se ne radi o pukom upisivanju u maticu rođenih: "Moja starija kćer se zove Sara. Za to ime sam čula kada sam imala nekih 19 godina i odlučila da ako ikad budem imala kćer zvat će se Sara. Rodila sam sa 29, porod sam čekala u bolnici jer je bilo nekih komplikacija i ženska iz iste sobe je iako je govorila da će joj se dijete zvati Ivana na kraju curici dala ime Sara. I ono, bila je baš onako iritantna, bezobrazna i rekla mi da je namjerno ukrala ime. Mislim.... ne smeta mi što ima još pokoja Sara, već način ponašanja. Možda ćete shvatiti, možda ne. Kada sam bila drugi put trudna, ime je birao muž koji je oduvijek želio da mu se kćer zove Tirzah. Opet sam porod čekala u bolnici, ali ovaj put nisam htjela nikome reći kako će se zvati bebica. kada sam rodila i rekla ime, prvo su svi naravno rekli da kakvo je to ime i da nikada nisu čuli za to ime (ali ako su gledali film Ben Hur, morali su čuti za to ime...) Tirzah je starožidovsko ime čije je značenje život, živahnost i tako joj dobro pristaje. Mislim da kada roditelji biraju ime, to ime za njih ima neku priču, nešto njihovo, tako da to nije puko upisivanje u maticu rođenih.... to je moj stav, prihvaćam da mnogi ne misle tako."

Možda te zanima... Zašto su prijateljice često trudne u isto vrijeme? Trudnoća

Što ti misliš o 'krađi imena'? Jesi li se ikad našla u sličnoj situaciji? 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.