Trudnoća Beba u trbuhu 16. ožujka 2022.

Zašto se bebe rađaju s dlačicama po tijelu?

Foto: Thinkstock ;Zašto se bebe rađaju s dlačicama po tijelu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste prije nego što ste rodili, novorođenčad viđali samo u filmovima, vjerojatno ste doživjeli nekoliko iznenađenja oko njegovog izgleda

Svaki roditelj sjeća se trenutka kad je prvi put ugledao svoje novorođeno dijete, a vjerojatno će potvrditi i da bebe stare minutu ne izgledaju kao u holivudskim filmovima. 

Zbog ružičaste ili plavkaste kože, čudnog oblika glave, tijela prekrivenog krvlju i bijelom sluzi, izgled novorođenčadi mogao bi vas potpuno iznenaditi. Jedna od neočekivanih stvari koje ćete opaziti na novorođenoj bebi su - dlačice po cijelom tijelu.

Lanugo su mekane, pahuljaste dlačice koje se nalaze već na tijelu fetusa, ali i novorođenčadi. To su prve dlake koje folikuli proizvedu, obično u 5. mjesecu trudnoće. Postupno se šire cijelim tijelom. Nakon rođenja beba ima najviše sitnih dlačica na ramenima, leđima, čelu i licu, a one otpadaju kroz nekoliko tjedana. Beba većinu 'pojede' u maternici i izbaci kroz prvu stolicu koja se naziva mekonij

Možda te zanima... 8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi Beba

"Bebe u maternici plutaju u plodovoj vodi, a kao zaštita se razvija verniks (zaštitni sloj poput bijelog masnog premaza) koji zajedno s lanugo dlačicama štiti kožu bebe od djelovanja vode. Taj sloj na koži nestaje kako se bližimo terminu poroda, a može se vidjeti kod prijevremeno rođene djece i nakon poroda. Lanugo dlačice rastu pod utjecajem hormona i također imaju zaštitnu funkciju te ubrzo nakon poroda otpadnu", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Zašto mama liže novorođenče na porođaju?

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.