Trudnoća 03. siječnja 2024.

O hemoroidima u trudnoći ne priča se dovoljno – olakšanje potražite u snazi prirode

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Njega hemoroida zahtijeva učinkovito, ali istovremeno nježno rješenje, posebno u vrijeme trudnoće. Kako potencijalno spriječiti pojavu hemoroida te čime ih najučinkovitije ublažiti, pročitajte u nastavku.

Možemo se složiti da nema ljepše vijesti od one da ćete postati roditelji, bilo da se radi o prvom djetetu ili će vaši mališani dobiti novog brata ili sestru. Istina je da zvuči malo i zastrašujuće budući da će vam se cijeli život promijeniti, ali uglavnom se radi o sretnim i radosnim trenutcima - sve dok ne nastupe oni malo manje ugodni. Toga posebno postajemo svjesni s pojavom prvih jutarnjih mučnina, oticanja nogu ili promjenama raspoloženja. 

O jednoj se takvoj pojavi nerado i rijetko priča, a poprilično je česta u trudnoći. Riječ je o hemoroidima, a kako NIH navodi, javlja se kod čak 25 do 35 posto trudnica. Bol pri obavljanju nužde i krvarenje često su prvi znakovi hemoroida. Važno je napomenuti, međutim, da hemoroidi nisu jedini uzrok krvarenja iz rektuma te bi liječnik trebao ispravno potvrditi dijagnozu prije započinjanja bilo kakvog liječenja.

Što uzrokuje hemoroide u trudnoći?

Kako bismo ih mogli potencijalno izbjeći, važno je znati što uzrokuje ovu neugodnu pojavu u trudnoći. Hemoroidi nastaju kada se javlja pritisak koji djeluje na područje zdjelice i donji dio probavnog trakta. Tijekom trudnoće, taj pritisak potječe od:

  • Fetusa - Rastući fetus vrši pritisak na zdjelično područje i crijeva. Dodatna težina ploda pritišće vene u anusu tako da nisu u mogućnosti prenositi krv po tijelu jednako lako kao što obično čine. Umjesto toga, usporena krv se nakuplja stvarajući oticanje unutar vena.
  • Povećanja količina krvi - Količina krvi u tijelu raste tijekom trudnoće kako bi podržala fetus. To znači da vene moraju naporno raditi kako bi prenosile više krvi nego obično po cijelom tijelu.
  • Zatvora - Tijekom trudnoće veća je vjerojatnost da ćete dobiti hemoroide jer ste također skloniji zatvoru. Promjene hormona u tijelu usporavaju probavni proces, a dodatna težina izmeta koji je zaglavljen u crijevima može stisnuti vene tako da im je teže prenositi krv. Naprezanje prilikom pražnjenja crijeva dodatno povećava pritisak.

Hemoroide obavezno treba tretirati kako bi se spriječile ozbiljnije komplikacije, uključujući upalu, trombozu i prolaps. budući da ih je nekada jednostavno nemoguće izbjeći, važno je znati kako najbolje pristupiti olakšanju simptoma hemoroida. 

 | Author:

Snaga prirode u ublažavanju hemoroida

Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda za prevenciju, njegu i liječenje hemoroida, trudnoća je posebno osjetljivo stanje te je tada potrebno posebno obratiti pažnju na svaki sastojak koje takvi proizvodi sadrže. Najbolje je najprije potražiti rješenje u prirodnim sastojcima, no ako se stanje dodatno zakomplicira ili se ne poboljšava, važno je obratiti se liječniku na vrijeme. 

Biljke poput Gotu Kole, divljeg kestena, nevena, tamana, čempresa i čajevca igraju ključnu ulogu u pružanju olakšanja od neugodnih simptoma povezanih s hemoroidima. Svaka od ovih biljaka ima svoje jedinstvene blagotvorne osobine koje pomažu u smanjenju nelagode i potiču ozdravljenje kože pogođene hemoroidima, no najbolje djeluju kada rade u sinergiji.

Upravo se na snagu prirode uz ove ključne sastojke oslanja Biovitalis Hemo balzam PLUS. Hemo balzam PLUS namijenjen je za njegu i zaštitu osjetljivog i nadraženog analnog područja, a ova jedinstvena kombinacija sastojaka umiruje, hladi i ubrzava oporavak u slučaju hemoroida te pruža trenutno olakšanje. Prikladan je za sve osobe koje traže učinkovito rješenje za simptome i neugodnosti povezane s hemoroidima, a zbog svoje nježne formule je siguran je za upotrebu tijekom trudnoće i dojenja.

 | Author:

Gotu Kola je poznata po svojim ljekovitim svojstvima za tretiranje hemoroida i proširenih vena. Njezina sposobnost ublažavanja simptoma čini je korisnom u olakšavanju nelagode, dok divlji kesten ima svojstva koja smanjuju oticanje vezano uz hemoroide. Ova karakteristika pomaže u umanjenju nelagode i pruža olakšanje od iritacije.

Neven djeluje umirujuće na kožu i pomaže u regeneraciji oštećene kože. Njegova blagotvorna svojstva umanjuju nelagodu i podržavaju proces ozdravljenja. Tamanu je također poznat po poticanju bržeg zacjeljivanja i regeneraciji stanica kože. Čempres i čajevac pridonose umirujućem učinku ove kombinacije sastojaka, a pružaju i dodatnu zaštitu te podržavaju oporavak. Kombinacija ovih prirodnih sastojaka predstavlja svestran pristup olakšavanju simptoma i poticanju oporavka kože tijekom problema s hemoroidima.

Hemo balzam PLUS je formuliran bez sintetskih sastojaka, parabena, alergena i silikona, što ga čini prikladnim izborom za osjetljivu kožu. Dolazi u praktičnoj tubi od 45 ml i namijenjen je isključivo za vanjsku upotrebu. Preporučuje se nanošenje u tankom sloju na čisto i suho analno područje ujutro i navečer te po potrebi tijekom dana.

 | Author:

Pravilna higijena jednako je ključna u prevenciji i ublažavanju hemoroida, a svi koji su se susreli s njima znaju da suhi toaletni papir može samo dodatno iritirati analno područje. Kako biste svaki suhi toaletni papir pretvorili u vlažnu maramicu tu je Hemo higijenski gel. Ovaj inovativni proizvod koji podiže standard higijene analnog područja nježno transformira suhi toaletni papir u vlažnu maramicu, pružajući temeljitu, no istovremeno nježnu njegu. Osim što nježno čisti, osvježava i štiti kožu te hladi, omekšava i stvara zaštitnu barijeru kod iritirane sluzokože.

Hemo higijenski gel je formuliran s pažljivim odabirom sastojaka koji su nježni, ali učinkoviti, te ga mogu koristiti pojedinci svih dobnih skupina. Posebno je prikladan za one koji su osjetljivi na aditive jer je bez alkohola, alergena i parfema. Kombinacija Hemo higijenskog gela i Hemo balzama PLUS osigurat će učinkovitu prirodnu njegu nadraženog područja, a vama osigurati da se sjećate samo najljepših dijelova trudnoće i zaboravite na one nešto neugodnije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.