Trudnoća 09. srpnja 2021.

Stvari koje trudnice često rade, a koje mogu biti štetne za bebu

Stvari koje trudnice često rade, a koje mogu biti štetne za bebu
Foto: Shutterstock Žgaravica: Zašto se često javlja u trudnoći i kako si pomoći?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo su stvari koje zbog zdravlja svojeg djeteta, ne bi trebala raditi tijekom trudnoće!

Postoji toliko zabluda o trudnoći poput onih "trudnice trebaju jesti za dvoje, odnosno dvostruko više" ili "trudnice moraju izbjegavati vježbanje svih 9 mjeseci", da je ponekad stvarno teško odabrati u što vjerovati. Unatoč tome, nisu svi mitovi u potpunosti pogrešni. Postoje određena ponašanja koje je potrebno izbjegavati tijekom trudnoće....

Opuštanje u vrućoj kupki ili u sauni

Ekstremna vrućina u sauni ili kupki može imati negativne učinke na bebu. Iako možda i jest opuštajuće za mamu, kupke i saune nisu dobre za bebu jer ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu dok su u tvojem trbuhu. Neke studije također sugeriraju da vrućina saune može dovesti do ozbiljnih komplikacija na mozgu i leđnoj moždini bebe.

Ukoliko se ipak odlučiš na vruću kupku slijedi nekoliko savjeta:

  • Ne pregrijavaj se i nemoj boraviti u njoj više od 10 minuta.
  • Radije napravi mlaku kupku, približno iste temperature tvog tijela.
  • Posavjetuj se sa svojim liječnikom!

Svađanje i vikanje

Svađa izaziva anksioznost i depresiju, a to u velikoj mjeri može utjecati na zdravlje beba, posebno na njihov imunološki sustav i mozak. Osim toga, vikanje može biti loše i za majku i dovesti do glavobolje, mučnine i problema sa spavanjem.

Umjesto svađanja i vikanja, trudnice bi trebale:

  • više se odmarati
  • naspavati se 
  • meditirati
  • prošetati i udahnuti svjež zrak.
Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju: Trudnice koje previše jedu riskiraju razvoj dijabetesa Trudnoća

Previše šećera

Studija je pokazala da su djeca majki koje su tijekom trudnoće konzumirale velike količine šećera kasnije imala probleme s učenjem i pamćenjem. Ista je stvar i s korištenjem umjetnih sladila.

Trudnice bi umjesto prehrane bogate šećerom trebale:

  • jesti više voća umjesto slatkiša
  • smanjiti konzumaciju gaziranih pića

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja tijekom trudnoće su česte. U jednom trenutku osjećamo se uzbuđeno, au drugom smo pod stresom. To može biti povezano s brigama koje muče mnoge trudnice poput onih: hoću li biti dobra majka i hoću li sve to moći financijski izdržati. Te promjene mogu biti uzrokovane i metabolizmom ili hormonima koji utječu na mozak i raspoloženje.

Trebala bi:

  • dovoljno se naspavati
  • otići u šetnju i udahnuti svjež zrak
  • provoditi vrijeme s prijateljima
  • meditirati
Hormoni i hormonalne promjene u trudnoći Možda te zanima... Hormoni i hormonalne promjene u trudnoći: Sve što trebaš znati Trudnoća

Previše plakanja

Plakanje tijekom trudnoće je posve normalno, ali može biti i problem. Trebala bi obratiti pažnju na različite simptome poput gubitka apetita, osjećaja krivnje, previše spavanja i gubitka interesa za bilo koju aktivnost. Ako navedeni simptomi traju više od dva tjedna, obrati se svom liječniku. Uvijek pokušaj pronaći podršku, a svakako može koristiti i razgovor s drugim majkama i trudnicama.

Psihotično ponašanje

Tijekom trudnoće, žensko raspoloženje može postati vrlo zbunjujuće. Ne događa se često, ali može prerasti u psihozu. Simptomi su nepredvidivo ponašanje, zbunjenost, pa čak i halucinacije. U slučaju da se suočiš s ovim teškoćama, nemoj se ustručavati konzultirati s liječnikom i odmah potražiti medicinsku pomoć

Problemi sa spavanjem

Prema jednom istraživanju, 78% žena u trudnoći ima više problema sa spavanjem. Razlog tome je promijenjena razina hormona. Međutim, važno je nešto učiniti s tim jer gubitak sna može uzrokovati loše raspoloženje i mučnine. Osim toga, studija je pokazala da su žene koje su spavale manje od 6 sati tijekom noći imale duže porode.

Ukoliko imaš probleme sa spavanjem, trebala bi:

  • planirati raspored spavanja
  • pokušati vježbati najmanje 30 minuta dnevno
  • tijekom dana piti puno tekućine
  • ako ne možeš spavati, ne forsiraj se, pokušaj pročitati knjigu ili raditi ono što te opušta. Navečer nemoj biti previše aktivna.
  • posavjetuj se s liječnikom koji je položaj najbolji za spavanje
Možda te zanima... Trudnice koje vježbaju brže i lakše rađaju? Trudnoća

Slaba aktivnost i prejedanje

Dodatno povećanje tjelesne težine tijekom trudnoće može dovesti do porođajnih komplikacija, problema u rastu fetusa i zadržavanja tjelesne težine nakon porođaja. Štoviše, može povećati rizik od pretilosti za dijete. Tjelesna aktivnost tijekom trudnoće pruža fizičke i psihičke koristi za majku i dijete:

  • liječnici preporučuju približno 30 minuta vježbanja za zdrave trudnice, većinu dana u tjednu
  • ne zaboravi na šetnju. Održavat će te u formi, a mozak će dobiti svježeg kisika, što je važno za mentalno zdravlje

Unos previše kofeina

Općenito, ne postoje studije koje govore da je zabranjeno piti kofein, osobito u razinama od 300 mg dnevno. To ne uzrokuje tjelesne mane kod djece. Ali, tijekom trudnoće treba ga ograničiti jer valja imati na umu da kofein također ulazi u bebin krvotok. Ipak, većina liječnika smatra da je jedna šalica kave dnevno u redu, prenosi Brightside.  

 

Možda te zanima... Pijenje kave u trudnoći može imati štetne učinke na razvoj djeteta, tvrdi istraživanje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.