Trudnoća Trudnica 284871 prikaza 28. kolovoza 2014.

Koji su najčešći prvi simptomi trudnoće?

test na trudnoću
Thinkstock

Rani simptomi trudnoće različiti su kod različitih žena, a trudnice na našem forumu pišu koji su to znakovi prema kojima su one shvatile da su trudne. Ginekologinje Marta Lajtman Križaić i Senka Sabolović Rudman objašnjavaju koji su uobičajeni simptomi trudnoće i zašto se javljaju

Neke žene shvate da su trudne tek kad im to potvrdi kućni test na trudnoću ili ginekolog na pregledu, a neke već nekoliko dana nakon začeća osjete neke fizičke promjene. Čitateljica Samoja koja pokušava zatrudnjeti na forumu je otvorila temu o simptomima trudnoće i pitala trudnice i mame koje su simptome imale na samom početku trudnoće i kada se najranije oni počinju javljati. Iako su simptomi trudnoće različiti i variraju od žene do žene, oni često nisu prepoznatljivi, dok se neki simptomi mogu pojaviti i zbog drugih razloga osim trudnoće, objasnila nam je ginekologinja Marta Lajtman Križaić, a trudnice i mame na forumu opisuju svoje prve simptome.

"Grudi su me boljele normalno kao pred menstruaciju, samo nisu prestajale boljeti, dok me inače prestanu boljeti tri dana prije menstruacije. Boljelo me i oko desnog jajnika i bolio me trbuh lagano, kao da imam menstruaciju", napisala je bjap.

Iako grudi mogu biti natečene i osjetljive prije menstruacije, ovo može biti i rani simptom trudnoće. "Grudi postaju osjetljive zbog utjecaja hormona. Estrogeni, progesteron i HCG nakon oplodnje jajne stanice cirkuliraju organizmom, povećavaju protok krvi, a grudi postaju veće i osjetljivije", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije iz Čakovca.

Simptom koji 100 posto pokazuje da ste trudni

Kašnjenje menstruacije najčešće prvi simptom

Mnoge trudnice uopće nemaju neke fizičke simptome osim kašnjenja menstruacije kao što je navela sveky7. "Ja te prve simptome nisam imala, da mi nije kasnila ne bih po ničemu ni skužila da sam trudna dok trbuh ne bi počeo rasti", napisala je.

Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći?

Izostanak, odnosno kašnjenje menstruacije specifičan je simptom i u velikom broju slučajeva povezan s trudnoćom"Jedan od najčešćih simptoma koji potakne ženu na test trudnoće ili hitni odlazak ginekologu je nedostatak ili kašnjenje menstruacije. Test na trudnoću iz krvi, određivanjem HCG-a može biti pozitivan već nekoliko dana nakon oplodnje, a iz mokraće je sigurniji tek nakon izostanka menstruacije", kaže ginekologinja. 

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

umor i glavobolja mogu biti rani simptomi trudnoće, a ove simptome spomenule su na forumu DarijaZ i Sandra.pajic

"Trudnice se često osjećaju umorno i iscrpljeno već u ranoj trudnoći, a takav umor uzrokovan je hormonskim promjenama u organizmu. Vrtoglavica nastaje zbog različitih uzroka kao što su promjena razine šećera u krvi ili promjena krvnog tlaka. Povećani volumen krvi u trudnoći u nekih trudnica uzrokuje i napetost u glavi te slabiju ili jaču glavobolju koja se može javiti na početku trudnoće", kaže ginekologinja.

Test koji najranije otkriva trudnoću

Mučnine počinju malo kasnije

"Meni su se pojavile nesnosne mučnine i vrtoglavica te osjetljivost na mirise u petom tjednu trudnoće. Prije nisam ništa osjetila", opisala je svoje simptome Tina0208.

Mučnina, nepodnošenje nekih mirisa ili hrane također mogu ukazivati na trudnoću i posljedica su fizičkih i hormonskih promjena tijekom trudnoće, a ginekologinja objašnjava zašto se mučnine javljaju na početku trudnoće: 

"Najčešći uzrok su hormoni estrogen i humani korionski gonadotropin – HCG, kojeg zovu i hormonom trudnoće, a izlučuje ga korion, odnosno posteljica, i mučnine su izrazite kada su njegove koncentracije visoke. U višeplodnoj trudnoći koncentracija HCG-a je veća te je i veća vjerojatnost izrazitijih mučnina".

Ninach1903 je opisala svoje iskustvo: "Moji jedini simptomi, po kojima su moje frendice, žene majke skužile da sam trudna, su bili trčkaranje na WC svako malo i neopisiva ljubav prema frižideru".

Ginekologinja pojašnjava da su pojačana želja za određenom hranom, kao i često mokrenje na početku trudnoće uzrokovani hormonskim promjenamaĆudljivi apetit: hrana kojoj trudnice ne mogu odoljeti

Krvarenje u ranoj trudnoći

No, jedan od ranih simptoma trudnoće, koji spominju čitateljice na drugoj temi na forumu "Moguća trudnoća ili možda nešto deseto" je i implantacijsko krvarenje.

Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće?

"Nekad se ovo krvarenje može poklopiti s terminom menstruacije koju očekujemo, pa može izazvati dvojbe i nesporazume. Za razliku od menstruacije, značajno je slabije i oskudnije. Obično traje jedan do nekoliko dana.Također, uz implantacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi u donjem dijelu trbuha, što je povezano s usađivanjem oplođene jajne stanice u maternicu i kontrakcijom, odnosno grčenjem mišića maternice. Iako je oskudno krvarenje najčešći simptom implantacijskog krvarenja, ono se može manifestirati i samo grčevima, bez krvarenja, iako rjeđe", kaže dr.sc. Senka Sabolović Rudman, specijalist ginekologije i opstetricije, ali i upozorava da krvarenje u ranoj trudnoći može biti i znak nekih komplikacija.

Provjerite kada su vam plodni dani!

Pratite trudnoću po tjednima!

Koje ste simptome imali i kako ste shvatili da ste trudni? Uključite se u raspravu na forumu!

Komentari 3
Pogledaj sve komentare
 • Avatar Ugolina
  Ugolina

  Btw,normalni zdravi partneri ne moraju otprve napravit dijete...cak do godinu dana je normalno i tolerira se

 • Avatar Ugolina
  Ugolina

  Stvarno? Astrolog? 😂😂😂😂😂

 • natalijaterzic

  Ovako, nova sam u ovome svemu....djelom sam jako srecna sto napokon ja pocinjem misliti i pricati o svemu ovome, a drugim dijelom i ne...objasnicu i zasto...ja i moj suprug pokusavmo dobiti bebu evo vec drugi mjesec ali nista jos, ponadam se da je to to ali test pokaže da nema trudnoce. I prvi put imala sam kao i sada sve simptome trudnoce i bila jako srecna sto je to tako, ali test pokaže negativno...:((((((samo sto mi se ovaj put pojavila ta neka blednjikava linija od pupka ka dole ali ipak nista....a kazun da je zena sigurno trudna kada ta linija postane vidljiva, e pa sa mnom sluaj nije takav....u mojoj porodici nema tog slucaja da neko nije mogao da ima dijete, svi su imali i imaju...kod supruga takodje....mada neki dalji rodjaci i nisu mogli kod njega, pa su morali vantelesnom oplodnjom da se to rijesi....e sad ima jedan problem, pozvala sam astrologa koji tvrdi da moj suprug ima losu karmu i da nazalost dok se to ne rijesi  od bebe nece  biti nista:((((((jako sam tuzna i uznemirena...a astrologa sam ppozvala ne zbog toga, vec zbog nekih ddrugih stvari a ispostavilo se da sam cula bas to, sto nisma ni sumnjala da je moguce......