Trudnoća Trudnica 22. ožujka 2023.

Ovih 5 namirnica pomaže u borbi protiv mučnina tijekom trudnoće

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jutarnje mučnine najčešće se pojavljuju u prva tri mjeseca trudnoće i vrlo su česta pojava. Donosimo vam 5 savjeta kako se boriti protiv ove neugodne trudničke tegobe

Trudnoća je drugo stanje i tijelo se mijenja kako bi stvorilo čudesan novi život. Ono što i nije tako čudesno su jutarnje mučnine koje često prate trudnoću. Mučnine su vrlo česta pojava, ali isto tako mogu biti i različite. Počinju otprilike oko 6. tjedna trudnoće, a najgore su u 8. i 9. tjednu. Nekim ženama je zlo ujutro, nekima navečer, često se događa i da se mučnina provlači cijeli dan, a može biti praćena i povraćanjem. 

Iako vam se možda neće jesti ništa na vrhuncu jutarnje mučnine, postoje neke namirnice koje zapravo mogu pomoći u borbi protiv mučnine. 

Možda te zanima... Iz prve ruke: Kakav je osjećaj imati trudničku hiperemezu Trudnoća

Zašto trudnoća uzrokuje mučninu?

Većina trudnica osjeća određeni stupanj mučnine tijekom trudnoće. Iako je točan uzrok nepoznat, smatra se da je djelomično uzrokovana porastom razine hormona u tijelu. "Mučnina i povraćanje tijekom trudnoće mogu biti uzrokovani učincima hormona koji proizvodi posteljica - hCG", kaže Katherine Gomez, registrirana dijetetičarka i medicinska recenzentica u Psychemagu. "HCG se kod trudnica proizvodi odmah nakon što se oplođeno jajašce pričvrsti za sluznicu maternice."

Razina HCG-a doseže vrhunac oko 12 tjedana - u isto vrijeme kada su jutarnje mučnine općenito najgore. Podaci su mješoviti, ali neke studije pokazuju da ljudi s višim razinama hCG-a imaju intenzivniju mučninu. 

Pojačani osjet mirisa i odbojnost prema određenoj hrani također mogu pridonijeti mučnini tijekom trudnoće. Međutim, mučnina općenito nije razlog za veću medicinsku zabrinutost - dapače, mogla bi biti dobar znak. Rastuća razina hCG ukazuje na zdravu trudnoću.

Unatoč tome, ako osjetite ekstremnu mučninu koja utječe na vašu sposobnost funkcioniranja, ne možete zadržati hranu ili povraćate više puta dnevno, svakako se obratite ginekologu ili liječniku. Možda imate teški oblik mučnine povezane s trudnoćom koji se naziva hiperemeza gravidarum, koja potencijalno može spriječiti vašu sposobnost da unesete hranjive tvari koje su potrebne vama i vašoj bebi.

 | Author: Promo Foto: Promo ; kako ublažiti jutarnje mučnine

Hrana koja pomaže u smanjenju mučnine

Banane

Konzumiranje jedne banane dnevno moglo bi spriječiti mučninu ili je barem smanjiti. "Kada jedete banane, vaše tijelo proizvodi sluz duž želučane sluznice koja ga može zaštititi od želučane kiseline", primjećuje Gomez.

Ako vam dosadi jesti banane, napravite smoothie od banane, mlijeka, oraha i bobičastog voća.  Također možete napraviti sendvič od banane i maslaca od kikirikija ili ih nasjeckati i pojesti s grčkim jogurtom.

Krekeri

Krekeri mogu pomoći kod jutarnjih mučnina. Oni apsorbiraju dio kiselina koje vam mogu izazvati mučninu. Blaga hrana također može zamijeniti slatku i masnu hranu u vašoj prehrani. "Ovo su uobičajeni profili okusa koji izazivaju mučninu", napominje dr. Langon. "Tost, slane maramice i obični pecivo odličan su izbor za ovu dijetu."

Možda vam se krekeri neće jesti s nečim drugim, ali ako želite, pokušajte ih premazati krem sirom ili ih umočiti u humus. Također možete probati neke krekere blagog okusa, poput ružmarina i morske soli ili maslinovog ulja. Samo se klonite bilo čega začinjenog ili kiselog.

Đumbir

Đumbir se kroz povijest koristio za ublažavanje mučnine, a studije dokazuju da je vrlo učinkovit. Možete ga jesti ili piti u bilo kojem obliku, bilo da se radi o ukiseljenom đumbiru, žvakaćim đumbirima ili čaju od đumbira. Razmislite o držanju vrećice bombona od đumbira u torbi, tik uz zalihu slanih slatkiša.

Limuni

Postoje neki dokazi da mirisanje limuna može pomoći u smanjenju mučnine. "Neutralizirajuća kiselina limuna proizvodi bikarbonatne kemikalije u želucu, koje pomažu u ublažavanju želučanih tegoba", napominje Gomez.

Pokušajte dodati malo limuna u svoju salatu ili ribu ili iscijedite pola limuna u vruću vodu zajedno s đumbirom i medom.

Lubenica

Održavanje hidratacije može vam pomoći smanjiti osjećaj mučnine, ali ponekad čak i obična voda ima gadan okus kada imate averzije povezane s trudnoćom. Slatki okus lubenice i njezina tekstura možda olakšavaju gutanje od vode, ali jednako je hidratantna. “Visoki sadržaj vode i prirodnih šećera u lubenici mogu pomoći kod jutarnje mučnine i dehidracije”, kaže Gomez.

Možda te zanima... Trudnice koje imaju česte jutarnje mučnine nose inteligentniju djecu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.