Vrtić 16. listopada 2023.

10 najiritantnijih crtića koje naša djeca gledaju! Njima su super, ali nama se diže kosa na glavi

Foto: YouTube/screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O ukusima se ne raspravlja, naravno, ali postoje kategorije u kojima je još više očito zašto se to ne radi. Ipak, to ne znači da mi kao roditelji ne smijemo ništa reći, zar ne?

Postoji li roditelj koji voli svaku noć iznova čitati istu slikovnicu? Danima. Tjednima. Sumnjamo. Postoji li roditelj kojem nikad nije poželio zakonom zabraniti melodiju „Baby Shark“ i sve njene varijante? Jasno nam je da klinci vole ponavljanja, jasno nam je da tako uče, jasno nam je da nemaju toliko drugih misli u glavi na koje im pjesmica „Ti stavi desnu ruku…“ sjedne kao sol na ranu. Jasno nam je da oni to – vole. No, to ne znači da mi to moramo voljeti, zar ne?

Možda te zanima... Evo zašto ekrani ne smiju smirivati dijete ni biti prva opcija za to Vrtić

Odnosno, drugim riječima, ako šutimo i trpimo to dok smo s njima, riskirajući čir na želudcu zbog onog što proživljavamo, to ne znači da ne smijemo otvoreno reći što nas točno živcira, u kojoj mjeri i zašto bismo jednom zauvijek izbacili neke crtiće s malih ekrana, YouTubea, Netflixa i iz ovog svemira.

I, da, naravno da cijenimo upravo te iste crtiće zbog činjenice da okupiraju pažnju mališana dok mi imamo barem mrvicu vremena za sebe…

Majstor Mato

Ili Bob Graditelj. Ista stvar. Hrpa alata koji govore. Znamo da dečki vole alate, bagere, strojeve, sve nam je to jasno. Odnosno, kom lažemo – mama to nije baš jasno, ali trpe sve one sate provedene pored gradilišta. Ali alat koji je glavni u crtiću, pa još govori napola i engleski… Ne, ne možemo, moramo ga staviti na listu.

Dora the Explorer

Koliko može biti iritantan taj engleski koji se ponavlja, odnosno taj prijevod već spomenutog? Dora možda predvodi po razini iritantnog u tom pogledu. „Ali oni uče tako!“ reći će oni strpljiviji roditelji. Znamo, da, ali to ne umanjuje iritantnost. Ali ono što kod Dore prednjači je – ispitivanje. „Vidiš li ti to?“ i onda onaj pogled i iščekivanje. Ne, ne, dosta!

Oblutak

Tko se ikad igdje na ovom svijetu zove Oblutak?! Oblutak je zapravo poprilično razmaženo der… dijete. Da, ima svojih dobrih strana, ali zapravo na njemu možeš vidjeti sve negativne posljedice pretjerano slobodnog i popuštajućeg roditeljstva.

Peppa Pig

Ok, dobro, znamo da je Peppa Pig jedan od dobroćudnijih crtanih filmova i misliš da je to jedan od rijetkih crtića u kojima možeš biti siguran da dijete neće vidjeti ama baš ništa loše ili neprimjereno. No, budimo realni – nije baš realan, zar ne? Kao prvo Peppa zna biti vrlo nepristojna prema roditeljima i starijima, a za to dobije tek blagi prijekor uz osmijeh. Svi su uvijek sretni, svi se uvijek smiju i rokću, ama baš svaki problem riješe uz smijeh i bez ikakvog prijekora… Ma daj. Pa koja obitelj s malom djecom živi i funkcionira tako?!

Teletubbiesi

Treba li ovo uopće objašnjavati?! Ako ne znaš što mislimo, onda je jedno sigurno – tvoje dijete nije dovoljno puta pogledalo ovaj crtić. Pojavila se nedavno u medijima vijest kako je beba koja je glumila sunce u ovom crtiću trudna i čeka bebu. Vrijeme je da prestanemo gledati ovaj crtić, ma koliko on univerzalan bio. Ta, tko ili što su uopće Teletabbiesi?!

Maša i Medvjed

Da ustvrdimo prvo onako generalno i iskreno: slatka nam je ta Maša i cijeli je crtić zapravo jako lijepo i oku ugodno nacrtan, a mjesta u kojima se odigrava su vrlo ugodna. Ali Maša je, da budemo blagi i politički korektni, mala zloća! Ono kako se ona ponaša prema Medi je izrazito zločesto, a budući da je tako simpatična i djeci privlačna, začas ju počnu oponašati! Zato – Ne!

Zig & Sharko

Jedan od najbesmislenijih crtića i ujedno najgorih primjera ponašanja! Hijena želi pojesti sirenu, a spašava je morski pas i pritom niti jedan ne preza ni od čeg. Donekle shvaćamo poruku postavljenu ovako, ali svatko tko je pogledao taj crtić i način na koji je sve to prikazano mora se zapitati - koji je smisao tog crtića?! Svi oni krikovi i sablasni i napadni zvukovi... Ajme! 

Spužva Bob Skockani. Na početku odmah jedan disclaimer: Spužva Bob je crtić za odrasle. Spužva Bob može nasmijati odrasle itekako. Njegova ljubav prema poslu, Kliještić opsjednut novcem, introvertirani Kalamarko bez dlake na jeziku koji se trudi izbjeći posao kad god može. Ali to nije crtić za djecu i može biti vrlo zbunjujuć. Kad ga gledamo očima djeteta, postaje jako iritantan.

Mickey Mouse Clubhouse

Loše. Loše. Preloše. Od tog crtića bole uši. Mickey Mouse je super. Minnie je super. Svi likovi su likovi našeg (nas kao roditelja) djetinjstva i vječni. Ali taj crtić… Glasovi i izgovor i… Miška stvar! Ajme, ne.

Obitelj Glasnić

Od onih crtića za ipak mrvicu starije, ovo je uvjerljivo najiritantniji i jedan od najblesavijih crtića ikad. Jedino s čim se možemo poistovjetiti u ovom crtiću je da puna kuća djece znači kaos. Ništa drugo pametno niti poučno nema u tom crtiću, a glasovi i razgovori i… Loše.

Možda te zanima... Dijete jede ispred ekrana? Evo što tako riskiraš i kako to ispraviti Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.