Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. svibnja 2021.

Zašto se moje dijete odjednom u plaču budi usred noći? Uzroci i savjeti liječnice...

Foto: Shutterstock ;Noćne more i strahovi u djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Deborah Lin-Dyken, dr. Med., stručnjakinja za dječje poremećaje spavanja otkriva uzroke problema sa spavanjem u djece...

Uobičajeno je da čak i najbolji spavači iznenada počnu imati problema sa spavanjem, bez obzira znači li to da teško zaspe prije spavanja ili se naglo probude tijekom noći. Tvoje dijete može imati noćne strahove, slične mjesečarenju, ali dramatičnije. Noćni strahovi često su povezani s nedostatkom sna.

Zašto se moje dijete odjednom histerično i u plaču budi noću?

Noćni teror, poznat i kao teror spavanja, poremećaj je spavanja koji izaziva osjećaje panike ili straha koji se tipično javljaju tijekom prvih sati spavanja. Mogu trajati dulje, posebno kod djece. Noćni teror je buđenje u panici, najčešće u prvih nekoliko sati sna djeteta. On se obično događa kod djece od 4 do 12 godina starosti, no zabilježen je i kod mlađe djece, već od 18 mjeseci starosti. Važno je znati da noćni teror nije isto što i noćna mora. Noćni teror obično se događa u prvih 2-3 sata sna te je vrlo stresan za dijete. Dijete u tijeku noćnog terora nije u potpunosti budno te nije sasvim svjesno što se događa.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Doktorica otkriva trikove koji će ti pomoć da dijete dulje ostane u krevetu

Doktorica Deborah Lin Dyken savjetuje što trebaš učiniti kada dijete ima problem s terorom spavanja. Kada se dijete "probudi" vrlo nervozno, uđi i provjeri je li sve u redu, ali nemoj razgovarati s njim ili ga pokušavati umiriti. Tvoje će se dijete odupirati utjehi i izgledat će zbunjeno i dezorijentirano. Pokušaj umirivanja djeteta samo će produžiti i pojačati teror spavanja - čak i izgovaranje njegovog imena može ga dodatno uznemiriti. Isto tako, ne pokušavaj ga snažno probuditi. Možda će misliti da ga napadaš. Umjesto toga, samo pusti da noćni teror krene svojim tijekom i ostani u blizini kako bi bila sigurna da se dijete neće ozlijediti. Važno je naglasati da noćni terori ne ostavljaju dugoročne posljedice na djecu te oni obično prestaju kako dijete raste i razvija se.

Možda i tvoj mališan sanja ružne snove koje mogu biti uzrok buđenja tijekom noći. Mašta djeteta se razvija, a to se prenosi u njegov svijet spavanja. Kad se probudi nakon noćne more, nekoliko trenutaka provedenih smirujući ga trebao bi učiniti trik. Ostani s njim dok ponovno ne utone u san. Ne brini ako ne želi razgovarati o snu. Ponekad se u noćnim morama ne radi o ničemu konkretnom, već samo o zastrašujućem osjećaju. 

Možda te zanima... Noćne more: Pet koraka koji će pomoći tvojem mališanu Vrtić

Rutina spavanja je važna!

Ostali česti uzroci buđenja noću kod uobičajeno "dobrih spavača", uključuju bolest, tjeskobu zbog odvajanja ili prijeteći razvojni skok. U tim slučajevima postoji nekoliko stvari koje treba isprobati, osim liječenja vrućice ili bolova u grlu ili uhu. Prvo se pobrini da tvoje dijete općenito dovoljno spava. Možda se čini neintuitivnim, ali što manje spava, veća je vjerojatnost da će imati problema s namještanjem prije spavanja i spavanjem tijekom noći. Stoga budite dosljedni u stavljanju u krevet na drijemanje tijekom dana i odvođenju u krevet u razumno vrijeme navečer.

Doktorica Deborah savjetuje da kada se dijete probudi tijekom noći, daj mu do znanja da je sve u redu, ali da je vrijeme za spavanje. Razgovor svedi na minimum, a svjetla ostavi prigušena. Možda će trebati nekoliko noći ili čak nekoliko tjedana da se vratite na pravi put kada je riječ o spavanju, ali što se više budete pridržavali  uobičajene rutine spavanja, prije će se problem i riješiti.

Možda te zanima... 5 stvari koje roditelji zaista rade kad djeca spavaju Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.