Vrtić 05. veljače 2024.

Skandinavski način: 5 koraka kako odgojiti malog Vikinga u igri na otvorenom

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se govori o skandinavskom odgoju, a mnogi se roditelji na ovim „našim“ prostorima često zgražaju nad takvim odgojem. Ipak, ima onih koji shvaćaju prednosti…

O skandinavskom odgoju napisano je puno članaka, puno redaka, pa čak i knjiga. O toj se, specifičnoj vrsti odgoja govori i među roditeljima, a svi najčešće spominju ono što nam je možda najneobičnije – da Skandinavci djecu, odnosno bebe ostavljaju da spavaju na otvorenom i po popriličnim minusima. Na ovom „našem“ području gdje propuh ubija i gdje se ne smije sjediti na hladnom betonu, takav odgoj izaziva poprilično zgražanje.

Možda te zanima... Šveđani ukidaju tablete u školama i vraćaju se na knjige: 'Djeca zbog tableta ne znaju čitati i pisati' Školarci

No, postoje i malo manje ekstremni načini uz koje možeš prakticirati skandinavski odgoj, i to na obostranu korist. Portal Parent.com donio je iskustvo jedne mame koja se nakon iskustva djeteta u švedskom vrtiću zapitala jesu li skandinavska djeca toliko otpornija nego američka. Zaključila je da djeca u Skandinaviji uistinu imaju neke prednosti u odnosu na djecu koja provode više vremena na zatvorenom.

Sastavila je tako popis pet koraka uz koje možeš odgojiti malog Vikinga kroz više igre na otvorenom.

1. Budi kreativna i svijet postaje čaroban

Čak i najpoznatije i najobičnije igralište može postati ulaz u drugi svijet ako potičeš kreativnost svog djeteta. To nije tobogan, to je slonova surla. Ta ljuljačka visi iznad dubokog oceana i moramo se držati podalje od opasnih morskih pasa. Roditeljima je najteže uroniti u taj imaginarni svijet, ali to je naše ograničenje, a ne ograničenje naše djece. Neka drveće postanu zmajevi, potok koji teče burna rijeka koja zahtijeva hrabrost da se prijeđe, a vile žive u kutovima svakog drveta. Otključaj djetetovu kreativnost oživljavanjem vlastite.

2. Odjeća čini veliku razliku

Skandinavci vole citirati Sir Ranulpha Fiennesa: "Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća" i to je upravo tako nekako - točno. Nije jeftino kupiti novu odjeću, novu opremu, istina, ali igra na otvorenom mnogo je ugodnija kada su svi suhi i kad im je toplo. Kada djeca imaju rutinu svakodnevnog izlaska vani po lošem vremenu, pravo je zadovoljstvo biti vani kada je lijepo vrijeme. i roditelj i dijete moraju biti prikladno odjeveni. Nećete dugo izdržati u lovu na zmajeve ako vam je hladno ili vam nije ugodno. Odijevanje koje nije prikladno vremenskim prilikama može značiti suze, iscrpljenost i loše iskustvo za djecu i roditelje.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Pronađite zeleni prostor i temeljito ga istražite

Istraži online ili u nekom od priručnika lokalne biljke i životinje i povedi svoju djecu u „lov“ na mjesto gdje ćete tražiti određene ptice ili cvijeće u dvorištu, susjedstvu ili obližnjoj šumi. Najvažnije je uzbuđenje zbog jurnjave! Prije nego što shvatiš, djeca će otkriti stvari koje vi roditelji inače ne bi primijetili. Mlađa djeca mogu tražiti bubamare, bube i druge stvari koje su na njihovoj visini. Postavljaj pitanja o tome kako se životinje kreću, kako izgledaju, što jedu i kamo idu. Ne moraš imati sve odgovore da bi postavili sva pitanja (nešto što već znaš sigurno).

4. Uključi godišnja doba u igru

Kad se mijenjaju godišnja doba, može biti zabavno učiti svoju djecu znakovima da se približava sljedeće godišnje doba. Puževi se pojavljuju u proljeće, a zimi sunce ranije zalazi. Prihvati svako godišnje doba i uskladi aktivnosti koje će vas odvesti van bez obzira na vremenske prilike. Zimi uzmite boje na bazi vode i slikajte po snijegu, ako ga ima. U jesen skupljajte lišće, dodajte boju i napravite kolaž s printom lišća. U proljeće ispletite poljsko cvijeće kao traku za glavu ili pronađite i puževe u susjedstvu i dajte im imena.

5. Oslobodi svoje unutarnje dijete i oprosti svome

Ako želiš uživati s djetetom na otvorenom, to znači da se moraš ponašati kao dijete. Zaboravi na beskrajne gomile rublja kod kuće i potakni dijete da se igra u blatu, baca štapove i skače po lokvama. Kako će inače dijete naučiti biti masterchef blatnih kolačića i pita? Nabavi sapun za čišćenje mrlja i ne zgražaj se nad onim što dijete radi.

Ovih pet koraka mogli bi pozitivno utjecati na samopouzdanje, fizičke sposobnosti i maštu djeteta. A ti možda prestaneš izlazak van doživljavati kao kaznu, već kao priliku za veliku avanturu. Lekcije i uspomene koje ćete zajedno izgraditi kroz nestrukturiranu igru učinit će tvoje dijete pravim malim Vikingom i omogućit će cijeloj obitelji da uživa u prirodi po svim vremenskim uvjetima.

Možda te zanima... Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.