Beba 18. travnja 2024.

Halle Bailey priznala: "Imam postporođajnu depresiju. Osjećam se kao druga osoba kad se pogledam u ogledalo"

Foto: Collin Xavier/Image Press Agency ABACA/Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ono što je važno kod postporođajne depresije jest ustanoviti da je to ono što nas muči i poduzeti ključne korake za rješavanje ovog itekako važnog i dubokog problema… A to nije lako.

Razdoblje od prvih nekoliko mjeseci, pa čak i godinu dana, nakon poroda itekako je burno u životu svake mame. Tu su sasvim uobičajeni problemi koji muče svaku novu mamu – kakica, papanje, dojenje, spavanje – ali još i brojne druge, kao što su neispavanost, neuredni obroci, nedostatak društva… Nije lako, znamo.

postporođajna depresija Možda te zanima... Niste same: Svaka peta žena suočava se s psihičkim teškoćama u trudnoći ili nakon porođaja Roditelji

No, postoji još jedan veliki i važan problem o kojem se donedavno rijetko i nedovoljno govorilo, a kojem svi ovi ranije nabrojani problemi itekako pridonose – to je postporođajna depresija. Može to biti i blaža verzija, u obliku postporođajne tuge, ali postporođajna depresija nije uopće tako rijetka kako mnogi misle. Čak i mnoge mame nisu svjesne težine ovog i opasnosti koja vreba zbog ovog.

Nisu ovog pošteđene niti poznate, slavne mame. Među njima je, priznala je, i Halle Bailey, koja je postala mama prije tri mjeseca. Slavna mlada glumica odabrala je Snapchat kao platformu na kojoj je podijelila svoje iskustvo i pozvala na razumijevanje stanja za koje kaže da nosi stigmu. Njezin video pogledaj ovdje. 

„Samo sam htjela malo govoriti o svom postporođajnom putu kao novopečene mame“, rekla je Halle, a prenio BCK Online. „Imam tešku, tešku postporođajnu depresiju i ne znam može li ijedna nova mama to shvatiti, ali to je do te mjere da je stvarno loše i teško mi je biti odvojena od svoje bebe više od 30 minuta prije nego što počnem šiziti.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Bailey (@hallebailey)

Bailey je istaknula da od svog partnera, DDG-a, stvarno ima veliku podršku i da je on upravo onakav otac kakvog bi poželjela svom tromjesečnom sinu Halou.

„Svi znate da Halo ima najčudesnijeg tatu na svijetu“, dodala je. „Moo Moo je za njega jednostavno savršen tata. Toliko ga voli, toliko je prisutan. I nisam mogla poželjeti bolju osobu s kojom bih imala dijete zbog toga koliko je prisutan i koliko želi biti u njegovom životu, te koliko podržava mene i moje pothvate.“

24-godišnja glumica i pjevačica istaknula je kako je sretna što je rodila Haloa. Rekla je da je njezino iskustvo s postporođajnom depresijom povezano s tim kako ona kao majka vidi svoje novo tijelo.

„Halo je čudo. Savršen je. On je prekrasan. Kad ga pogledam, plačem koliko je poseban. Jedina stvar koja mi je bila teška je osjećati se normalno u vlastitom tijelu“, rekla je Bailey. „Osjećam se kao potpuno druga osoba kada se pogledam u ogledalo. Samo se osjećam kao da sam u potpuno novom tijelu, a ne znam tko sam.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Bailey (@hallebailey)

Bailey je odlučila progovoriti o svom iskustvu kako bi se pozabavila stigmom vezanom uz postporođajnu depresiju, koju obično dijele žene nakon poroda zbog drastičnih promjena hormona i načina života.

„Mislim da postoji određena stigma u slučajevima kada čujete da ljudi govore o postporođajnoj depresiji. Sad kad ja prolazim kroz to, osjećam se kao je najbolje osjećaj opisati kao da plivate u to nekom oceanu u kojem su najveći valovi koje ste ikada doživjeli, a pokušavate se ne utopiti,“ slikovito je opisala Bailey.

„Iako se možda ugledate na određene ljude i mislite da su to slavne osobe, čini vam se da su na mjestu i drže konce u rukama, nikad ne znate kroz što netko drugi prolazi, pogotovo netko tko je upravo dobio dijete“, dodala je.

Možda te zanima... Klinika Vrapče pokrenula program za očuvanje mentalnog zdravlja rodilja i majki djece do 2 godine Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci