Beba Mama poslije poroda 08. rujna 2023.

Znaš li koliko dana sna roditelji izgube u prvoj godini?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan s novorođenčetom i došla do zaključka kako roditelji prosječno izgube dva sata sna po noći tijekom prvih pet mjeseci i zatim jedan sat po noći sve do druge godine djetetova života

Nedostatak sna jednostavno je neizbježan za nove mame - iako pravi opseg tog nedostatka malo nas uistinu shvaća prije nego beba stigne. Ako ste trenutno u sličnoj situaciji, možda vam se čini teško za zamisliti, ali znanost pokazuje kako će nove mame ponovno spavati.

"Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan s novorođenčetom i došla do zaključka kako roditelji prosječno izgube dva sata sna po noći tijekom prvih pet mjeseci i zatim jedan sat po noći sve do druge godine djetetova života", objasnila je Kelly Sullivan s Medicinskog fakulteta u Georgiji. 

Mama beba Možda te zanima... Mama zaplače 150 puta, doji 32.400 minuta i izgubi 1080 sati sna Beba

Ona i sama proučava nedostatak sna kod roditelja te objašnjava kako postoji velika razlika u obrascima spavanja kod žena bez djece u usporedbi s majkama, čak i kad beba navrši godinu dana. 

Uistinu, nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je kako roditelji izgube 44 dana sna tijekom prve godine bebinog života, s obzirom da u prosjeku spavaju oko pet sati svake noći

Video pokazuje: Zašto se mame ujutro probude umorne?

Prema Sullivan, kronični nedostatak sna može rezultirati posljedicama puno gorima od hladne kave i pokvarenog mlijeka: Povezan je s većim brojem nesreća, problemima s koncentracijom, lošom izvedbom na poslu i mogućom bolesti te porastu težine. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mame su više pogođene nego tate

Dobivanje potrebnog sna može uključivati pomoć partnera, posebno kada je istraživanje pokazalo kako tate nisu jednako pogođeni nedostatkom sna kao mame

"Svako dijete u kućanstvu povezano je s gotovo 50 posto povećanja u nedostatku sna kod žena. S druge strane, san muškaraca nije povezan s djecom u kućanstvu", govori Sullivan. Ona dodaje kako su razlozi ovakvog nepodudaranja izvan područja njezinog istraživanja, ali vjeruje kako biološki faktori poput trudnoće i dojenja igraju veliku ulogu u činjenici da žene dobivaju manje sna i odmora

Zapamtite: Spavat ćete ponovno

Veliko istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da se bebine navike spavanja značajno poboljšaju nakon prvih šest mjeseci života, a do prvog rođendana - 85 posto roditelja  može proslaviti i spavanje bez prekidanja. To je još jedan dokaz da se čvrsti san neće dogoditi preko noći, ali dogodit će se, samo hrabro i strpljivo!

Možda te zanima... 7 razloga zašto su nove mame iscrpljene i kako im pomoći? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.