Roditelji 17. srpnja 2023.

Briljantan roditeljski trik zove se „Sat za ono što te čini sretnim“ i moraš to probati!

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka roditelj zna koliko dugi mogu biti dani kad smo s djetetom ili djecom zatvoreni u kući. Nema te mašte koja može pomoći kad se takvi dani ponavljaju, a takvih je dana ljeti puno… Jedna mama ima trik.

Ovi ljetni dani mogu biti tako dugi, zar ne? Ako su klinci doma, s jednim od roditelja, većinu dana… Pa, iskreno, treba to preživjeti. Volimo svoju djecu, naravno, imamo živaca i strpljenja, volimo se zabavljati s njima, ali… Ti dugi, ljetni dani, pa onda i tjedni mogu biti uistinu ipak malo previše za svakog roditelja.

Možda te zanima... 8 ljetnih pravila koja bi svaka mama trebala uvesti Školarci

Jedna je mama na TikToku podijelila genijalan trik za takve dane, a sigurni smo da će ti se svidjeti. Samo moraš malo, hm, zažmiriti na neke stvari. Mama Jessie Meeks podijelila je svoj trik koji naziva „Sat za ono što te čini sretnim“ i upravo je takav kako zvuči – uistinu zabavan i nekad malo neuredan. Naime, kad je s klincima doma i ne mogu izaći van, baš kao ovih dana, mama Jessie uvodi „Sat za ono što te veseli“ i to obično poslijepodne, kad iscrpi sve ideje.

To je sat vremena u kojem djeca sama odlučuju što će raditi, odnosno rade ono što ih veseli. U tih sat vremena djeca mogu raditi što god žele – osim provesti vrijeme ispred ekrana. I ne smiju zahtijevati ništa posebno od roditelja, kao niti njihov angažman u zabavi. Zvuči dobro? Da, ulog koji moraš platiti je potencijalni nered koji bi mogao biti rezultat ovog sata. No, to je mala cijena, zar ne?

“Ono što te čini sretnim je doba dana kada moj suprug i ja sjedimo, opuštamo se i puštamo našu djecu da budu divlja, slobodna i stvaraju kaos”, objašnjava Jessie. “Danas smo započeli s aktivnošću slikanja kockica leda koja je malo po malo postajala sve neurednija i neurednija. Međutim, ovo je obično taj sat kad jednostavno polude, tako da kad im dopustimo da budu slobodna, divlja i neuredna, to ujedno pomaže ublažiti naše frustracije.”

@jessi.meeks The only rule-no tv #momlife #momofthree #parentinghumor #parenting #minivlog #toddlerplay #sensoryplay #toddleractivities ♬ original sound - jessi

Unatoč ogromnom neredu i neizbježnom pospremanju kasnije, Jessie i njezin suprug puštaju svoju djecu da stvaraju nered, te tako oslobode malo nakupljene energije i dobiju malo slobode kako bi odlazak na spavanje protekao što bezbolnije.

Ako ste možda gledali obiteljski film „Dan za da“, ovo će vas sigurno podsjetiti na taj film. „Dan za da“ je upravo to – dan u kojem roditelji ne smiju reći „ne“. I savršen je trik za dobru suradnju djece i roditelja!

Koja su pravila za „Sat u kojem radiš što te čini sretnim“?

Jedino i osnovno pravilo je da taj sat djeca ne smiju provesti ispred ekrana. Osim tog, to je vrijeme u kojem je sve dopušteno. Nema, naravno, opasnih predmeta i ugrožavanja života, a roditelji su uvijek u blizini – samo što nisu na raspolaganju.

@jessi.meeks Are we lazy? Yes. Are our kids happy? Also yes #familyof5 #parentinghumor #parenting #parentsoftiktok #momlife ♬ original sound - jessi

Važno je naglasiti kad je takva zabava gotova, odnosno nagovijestiti djeci da je, na primjer, za sat vremena večera, a dotad mogu raditi ono što ih čini sretnima. Zapravo, Jessie svojim klincima ne nagovijesti da je „počeo sat u kojem mogu raditi ono što ih čini sretnima“, nego se jednostavno suprug i ona povuku i ne reagiraju na ono na što inače bi.

Ipak, nama se čini da je sasvim u redu djeci, ovisno o dobi, reći da je to jedan takav sat i utvrditi pravila.

Djeluje li ovaj trik?

Roditelji koji se općenito teško odriču kontrole vjerojatno će teže prihvatiti ovaj trik, jer će prvo što im padne na pamet biti neuredan dom, prljava djeca i čišćenje koje će uslijediti. Međutim, postoje prednosti (za roditelje i djecu) ako djeci dopustite ovu vrstu sata "Što god te čini sretnim". Osim toga, djeca mogu pomoći u čišćenju!

Misliš li da je vrijeme za „Sat u kojem radiš što te čini sretnim“ u tvom domu?

Možda te zanima... Ne, stvarno nije kao prije i nemojte mi govoriti „pa kako smo mi kao klinci…“ Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.