Roditelji 26. lipnja 2023.

Kako se ponovno povezati sa sobom kad postaneš mama – evo 3 "brza" načina koja možeš pokušati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinstvo je uloga koja te u potpunosti obuzme. Mnoge se žene u toj ulozi lako izgube. To je razdoblje u kojem mnoge nove mame osjećaju nedostatak vremena, energije, novca, prostora… Potrebno je uložiti tru da se – ponovno pronađeš.

Da, kad rodiš i postaneš mama, svi te napadaju idejom o tome kako moraš odvajati vrijeme za sebe. Kako moraš brinuti o sebi i kako ti to mora biti prioritet. No, često to jednostavno prođe pored tebe i ne reagiraš kako bi trebala. Štoviše, često i sam razgovor o tom stvara kod žene osjećaj srama, na neki način, kao i sumnju u sebe.

Iako bi bio cilj da zapravo poboljšamo naše zdravlje, to se često ne dogodi upravo zbog sama i nelagode. No, uistinu je važno brinuti se o sebi, ali ta briga bi trebala biti prilagođena svakoj ženi, pa mi same moramo odlučiti što nam pomaže da se osjećamo bolje.

Možda te zanima... Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta? Beba

S vremenom, ova potraga za dobrim osjećajem izvan nas samih remeti naše povjerenje u sebe, odnosno našu sposobnost da znamo što nam treba da bismo se osjećali bolje. To je nešto s čime se većina žena bori, ali mame su posebno istaknuta kategorija. Povezanost sa samim sobom zapravo je kamen temeljac emocionalnog blagostanja i nešto što često preskačemo jer priziva slike vikenda u toplicama ili sati u meditaciji koji se većini majki čine nerealnim. Ako imaš vremena i načina kako to izvesti, svakako to učini!

Ali ako nemaš, nisi usamljena. Mame koje rade trebaju način kako tu brigu unijeti u svoj svakodnevni raspored, kako to ne bi bila – još jedna stvar koju treba odraditi. Iako je povezivanje sa samim sobom intuitivan proces, evo nekih smjernica koje bi mogle dobro doći svakoj zaposlenoj mami.

3 načina da se ponovno povežeš sa sobom kada nemaš puno vremena

1. Uspostavi kontakt očima sa sobom u ogledalu

Ne, ne mislimo na one trenutke kad petljaš oko svoje frizure ili šminke ili provjeravaš kako te nove bore napreduju. Zapravo pogledaj sebe u oči. Postavi si ovo jednostavno pitanje: "Kako si?". Pokušaj zadržati taj kontakt očima oko 15 sekundi duže nego što ti odgovara.

Savjet: povežite ovaj ritual s pranjem zubi kad si već pred ogledalom.

2. Duboko udahni i primijeti što tvoje tijelo treba

Poveži ovu naviku s nečim što redovito radiš. To može biti svaki put kad si natočiš vode ili opereš ruke. Poveži tu naviku s nečim što već radiš, pa će to biti dobar podsjetnik na ono što treba napraviti. Ovaj jedan udah dovoljan je da zastaneš i provjeriš, što ti može pomoći da primijetiš da si već neko vrijeme žedna, da si stisnula zube ili si namjeravala otići uzeti vestu jer ti je cijelo jutro bilo hladno. Odvojiti minutu da zadovoljiš jednostavnu potrebu poput te je točka povezivanja sa samim sobom.

3. Učini jednu stvar koja je ugodna tvojim osjetilima

Zadovoljstvo je ogromna poveznica i obično je prva stvar koje se mame odreknu (ozbiljno... kada si zadnji put učinila nešto čisto iz vlastitog zadovoljstva?). To lako može izazvati reakciju poput "tko ima vremena za to?!" Pa, neka bude što je moguće jednostavnije: pokušaj zadovoljiti jedno po jedno osjetilo. Zapali svijeću. Koristi miris sapuna za ruke ili losiona u kojem stvarno uživaš. Pusti pjesmu u kojoj uživaš umjesto 65. puta slušanja Elzine „Puštam sve. Ako je to prvi gutljaj kave (jedine koja je vruća nakon što je podgriješ peti put), zatvori oči, uzmi gutljaj kave i osjeti okus dok ti dodiruje jezik. Stavi svoje omiljene naušnice ili ruž za usne, čak i ako se ne slaže s tvojom neurednom punđom i trenirkom. Kad pronađeš jedan mali način da samo na trenutak oduševiš jedno od svojih osjetila, to će biti tvoja točka spajanja.

Hoće li duboko disanje majčinstvo učiniti manje kaotičnim i neodoljivim? Ne. Naravno da ne. No, ako ovo uspiješ uključiti u svakodnevicu, to bi ti moglo pomoći da nađeš samu sebe usred kaosa. A to je važan korak u majčinstvu.

Možda te zanima... Parking self-care rutina za mame? Sjedneš u auto i uživaš u tišini. I junk foodu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.