Roditelji Sretna mama 02. veljače 2019.

Seks nakon poroda: Što trebaš znati?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon dolaska bebe cijeli tvoj svijet se podredio tom malom biću koje u potpunosti ovisi o tebi. Normalno je kako će se i seks promijenit. Seks i međusobno pokazivanje nježnosti, rijetko kome pada na pamet

Adrian Kulp, autor brojnih knjiga o roditeljstvu kaže da sve zna o seksu nakon bebe, što nas i ne iznenađuje s obzirom na to da je njegova žena imala četiri trudnoće, a i svako dijete je bilo dojeno 26 mjeseci.

'To znači da smo ili imali krevetić pokraj svog kreveta, ali i nebrojeno noći je dijete dijelio krevet s nama', ispričao je Kupl, autor knjige 'We’re Pregnant, The First-Time Dad’s Pregnancy Handbook'.

"Budući da je četvrta beba stigla prije gotovo devet mjeseci, sada je gotovo prošla trećina desetljeća da je naš seksualni život postao tiši", ispričao je te dodao da je seks nakon što stigne beba može biti izuzetno kompliciran, ali iako je nesputan još uvijek je dobar. 

Kako održavati seksualni život dobrim kada postanete roditelji? Nakon poroda stručnjaci savjetuju čekanje otprilike šest tjedana nakon poroda, a mnogi parovi još dulje vrijeme nisu spremni ponovno se upustiti u seksualne odnose.

Možda te zanima... Kad postaneš roditelj, ovih 10 prilika za seks se ne propušta Roditelji

Fizički, trebat će ti navikavanje

Seks je sjajan kada si u harmoniji i kada si zadovoljna svojim tijelom. Ali tvoje tijelo nakon djeteta se potpuno mijenja. Možda ćeš imati ožiljak od carskog reza ili višak trbuha, tu je i inkontinencija. Bez obzira na to koliko je neugodno (ili ugodno!) pokušaj se podsjetiti da voliš svoje tijelo. I tvoj partner bi trebao voljeti tvoje tijelo. 'Sada je pravo vrijeme da podsjetiš svoju partnericu da si još uvijek veliki obožavatelj njezinog tijela', rekla je Emily Cook, bračna i obiteljska terapeutica. Tijelo žene nakon bebe važan je zadatak za oboje. 'Istražujte! Postoje li nove erogene zone? Što je sada ugodno?', ispričala je Emily te dodala kako je važno biti nježan. 

Strije | Author: Guliver Foto: Guliver ; Strije u trudnoći

Vrlo je važno dogovoriti seks

'Čini ti se da nemaš niti malo vremena za seks? Možda će zvučati totalno aseksualno, ali razmislite o Google kalendaru. Ako to ne napravite, riskirate da prođu dani, tjedni ponekad i mjeseci bez seksa', rekla je Amy Nobile, koautorica knjige 'I’d Trade My Husband for a Housekeeper: Loving Your Marriage After the Baby Carriage'. 'Nakon moje dvije trudnoće, naučila sam da trebam zakazati seks i da to moram obaviti. Razmisli čak i o odlasku u neki hotel s parterom - otkrit ćete drugu osobu koja živi s tobom (ozbiljno, na podcjenjuj moć hotela)', ispričala je Amy.

par u krevetu Možda te zanima... 5 neočekivanih, ali posve normalnih stvari u seksu poslije poroda Beba

Definicija intimnosti se mijenja

Zapamtite: Seks nije samo penetracija. Ima to još puno toga za raditi. Okrenite se dodirivanju, milovanju dok na kraju ne dođete do seksa - ali samo kada ste oboje dobro raspoloženi. 'Zagrljaji, poljupci, predigra otvorit će vrata novim mogućnostima', rekla je Erin Martinez-Gilliard, seks terapeutica iz Michigana. 

8 stvari koje niste znali o seksu nakon poroda

Razgovarajte o očekivanjima u seksu

Za većinu parova - čak i onih nevjerojatno sretnih - opći, sveprisutni umor utječe na tvoj seksualni život. 'Ako nisi zadovoljna u spavaćoj sobi, razgovaraj s partnerom o tome što nedostaje. Ali nikada ne započinjite razgovor kada ste oboje umorni i iscrpljeni', kaže Gilliard

Možda te zanima... 45 posto novih roditelja ima aktivan seksualni život dok je beba u sobi Beba

Zapamti: Ovo je privremena situacija

Kada besane i seksualno frustrirajuće noći počinju uzimati maha, sjeti se kako je to sve samo jedna prolazna faza u tvojem životu. Na kraju, djeca će narasti i ti se možeš vratiti na "posao". 'Moraš prihvatiti promjenu. To nisu nimalo laka vremena. Kao da imate ljudsku barijeru između tebe i tvog partnera. Ali na kraju, moja supruga i ja znamo da se neće zauvijek našli klinci uskakati u naš krevet', zaključio je Kulp. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.