Roditelji Tatina zona 14. listopada 2023.

10 koraka kako biti najbolji suprug kada se beba rodi

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Slušaj je, voli je, smij se i plači s njom. Zajedno ste u ovome, ali bila je potrebna njezina velika požrtvovnost za to. Cijeni to. Slavi to. Pomozi joj', poručuje mama svim budućim očevima

Želiš biti najbolji tata i suprug koji možeš biti? Samo slijedi 10 'koraka' koji vode upravo prema tome, barem tako tvrdi mama Sarah Zimmerman.

Možda te zanima... Ovo su znakovi koji pokazuju da imaš najboljeg supruga na svijetu Roditelji

"Ako slijediš ova jednostavna pravila, tvoja žena će se osjećati voljeno, poštovano i zbrinuto. S vremenom će možda htjeti i ponovno sve prolaziti s tobom. U tom slučaju - bravo ti", piše ova mama koja je u kolumni za portal Mom.me podijelila nekoliko ključnih savjeta za muškarce kada njihove supruge rode.

1. Ne budi "papak"

Budi jednako hrabar kao i ona. Dopušteno ti je bojati se i gaditi samo onoliko koliko i osoba koja je rodila. Ovo sve je novo i zastrašujuće za vas oboje i zajedno ste u svim nevjerojatnim, prekrasnim, teškim i čudesni trenucima. Budi s njom zajedno u svemu, na svaki mogući način. Pomozi joj.

Lako je biti otac, ali nije lako biti tata

2. Budi fizički prisutan

Ona će ti reći gdje bi trebao biti tijekom poroda i tamo i budi, pruži joj podršku i utjehu. Nemoj se žaliti. Gladan si? I ona je. Trebaš pišati? Bi li radije imao kateter? Dosadno ti je? Umoran si? Ostani tamo gdje jesi. Ona nema drugog izbora, ne bi ni ti trebao imati. Nakon poroda, ona će se osjećati kao ispuhani balon koji je stajao na suncu. Ako je imala carski rez, osjećat će se kao da ju je pregazio bus. Kako god bilo, trebat će tvoju pomoć u oporavku nakon poroda, u bolnici i kod kuće. Molim te, budi kraj nje. Pomozi joj. 

3. Budi emocionalno prisutan

Budi pažljiv, pokaži joj da zajedno dijelite iste ciljeve. Uobičajeno je da se mame novorođenih beba osjećaju nesigurno i odgovorno za cijeli svijet stoga joj pokaži da nije sama u ovome. Ne daj joj da se osjeća loše. Ako se osjećaš kao da ona kritizira tvoj trud, da ju nikako ne možeš zadovoljiti - nemoj odustati. Pokušaj razumjeti sve kroz što prolazi, pokaži joj koliko ti je stalo, kontroliraj svoj ego. Pomozi joj. 

Možda te zanima... 'Emocionalni rad': Zašto su mame umornije nego tate? Roditelji

4. Predvidi što ona i beba trebaju - i napravi to

Ona će biti u potpunosti 'istrošena' nakon poroda, ali svejedno će vući samu sebe kako bi napravila sve što se treba napraviti, osim ako je ne preduhitriš u tome. Ponuditi se za pružanje pomoći nije isto kao i pomoći. Ako s kauča pitaš, polubudan ili iza svog mobitela: "Dušo, trebaš li...?", ona će najvjerojatnije reći: "Ne, mogu sama." Ali to svejedno ne znači da bi to ona trebala učiniti sama. Pomozi joj. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Brini se o ostaloj djeci

Starija djeca ne nestanu kada se novo dijete pojavi. Trebao bi preuzeti veliku većinu roditeljstva kada si kod kuće. Starija djeca trebaju biti tvoja sjena dok tvoja supruga brine o sebi i vašoj novorođenoj bebi. Ideš po poštu? Ide i tvoja kćer s tobom. Ideš u trgovinu? Ide i tvoj sin s tobom. Znaš li gdje je tvoja sjena? Trebao bi. Pomozi joj. 

Tatina poruka svima koji očeve zovu 'još jednim djetetom'

6. Ne žali se o svojoj neudobnosti

Kreveti i stolice u bolnici nisu udobni. Nađi način koji će funkcionirati. Ako se žališ na neudobnost ili umor, prisiljavaš ju da brine o tebi, kada bi sva njezina pažnja trebala biti usmjerena na nju samu i na bebu. Pomozi joj. 

7. Budi bolji partner i roditelj nego tate u humorističnim serijama

Nismo naučeni kako se pripremiti na bebu i njezin dolazak u naše živote i brakove, a novorođenče definitivno može baciti svjetlo na rodne uloge koje oboje imate. Nažalost, i dalje u društvu postoji pretpostavka da bi žene trebale nositi najveći teret u majčinstvu, tako jednostavno i prirodno, a da muškarcima nedostaje instinkt njegovanja te da je bolje da se drže po strani jer će samo uprskati sve. Takve pretpostavku su u potpunosti netočne i nepravedne. Pomozite jedno drugome. Pomozi joj. 

Možda te zanima... 'Pravi muškarac brine o bebi dok mama odmara' Roditelji

8. Znaj da je majčino mlijeko svetije nego tvoja krv

Ako barataš s majčinim mlijekom - koje je ona izdojila - i ako proliješ ijednu jedinu kap ili ga ostaviš da predugo stoji tako da je neiskoristivo - apsolutno pokajanje je tvoja jedina reakcija. Jadan ti ako pokušaš raspravljati s njom ili se ponašaš kao da nije velika stvar u pitanju. Dojenje i izdajanje je teško i ako zanemariš tretirati ih s pravilnim poštovanjem, vjerojatno će te s nečim probosti. Pomozi joj. 

9. Budi uključen u brigu o njezinom zdravlju

Prije nego dođete s bebom kući, oboje ćete dobiti detaljne upute o otpustu iz bolnice. Pažljivo slušaj. Uskoči ako o bebi treba brinuti kako bi se tvoja supruga mogla fokusirati. Također je u redu pitati pitanja, ali pritom se potrudi da se ne radi o lošim šalama koje ti pomažu osjećati se manje neugodno govoriti o vagini ili sličnim stvarima. Ti ćeš se brinuti o svojoj ženi i bebi, stoga slušaj. Posebno slušaj kada se govori o važnim stvarima, poput znakova o postporođajnoj depresiji. Također, nemoj se šaliti o čekanju šest tjedana do prvog seksa nakon poroda. Ne možeš tako brzo zaboraviti što je tijelo tvoje žene napravilo za vašu obitelj. Pomozi joj. 

Tatina poruka za muževe koji 'kradu odmor' od svojih žena

10. Nikada nemoj prestati cijeniti svoju suprugu i njezino nevjerojatno tijelo

Njezino tijelo će se promijeniti, na male i velike načine. Zapamti što je učinila i govori, gledaj i drži njezino tijelo sa zahvalnošću koju ono zaslužuje. Slušaj je, voli je, smij se i plači s njom. Zajedno ste u ovome, ali bila je potrebna njezina velika požrtvovnost za to. Cijeni to. Slavi to. Pomozi joj. 

Giovanna Fletcher Možda te zanima... Tatina poruka svima koji komentiraju žensko tijelo nakon poroda Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci