Trudnoća Trudnica 20. svibnja 2020.

10 stvari koje se događaju u tvojem tijelu dok si trudna

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li znala da bebe u trbuhu jede sve obroke? Jesi li znala da posteljica radi za četiri organa? Da muška bebe može imati erekciju i prije rođenje? Donosimo ti 10 zanimljivih činjenica o bebema i trudnicama koje nisi znala

1. Tvoja maternica raste do 14 puta više od svoje izvorne veličine

"Da, rast će od veličine kruške do lubenice (i opet se smanjiti)", kaže dr. Sheryl Ross, obstretičarka i ginekologica privatnoj ordinaciji u Santa Monici, u Kaliforniji. Uterus sadrži između četiri i šest kilograma tekućine (to su gotovo dvije pune čaše!), sluzi i amnionske tekućine.

2. Tvoje srce pumpa nevjerojatnih 40 do 50 posto više krvi nego prije trudnoće

Isto tako, kuca 10 do 20 puta u minuti više nego prije. To je gorivo za pupčanu vrpcu i posteljicu - i za pripremu za glavni događaj: rođenje djeteta. Sada je potpuno smisleno zašto se toliko brzo umaraš, zar ne?

Možda te zanima... 10 stvari koje se događaju u ljetnoj trudnoći Trudnoća

3. Beba te čuje (pa pazi što govoriš!)

Do 18 tjedana trudnoće, uši će se u potpunosti razviti, a beba će vrlo vjerojatno čuti tvoj glas, usisavač i psa. Kada pjevaš djetetu, on ili ona zapravo sluša i može prepoznati pjesme nakon rođenja kao extra-umirujuće.

4. Ako je dječak, mogao bi imati erekciju (oprostite, ali je istina)

Čak i prije rođenja, bebin maleni reproduktivni sustav počeo se pripremati. Između 20 i 23 tjedna dječak je već počeo proizvoditi spermu. Tada su i jajnici i maternica djevojčice u potpunosti formirane.

5. Posteljica radi za četiri organa

Ponekad se naziva "drvo života", ovaj organ (kojeg si upravo nedavno uzgojila!) Je iznimno razrađena i pomaže bebi da eliminira otpad, filtrira loše stvari, opskrbljuje svu svoju krv i hrani dijete. Govorimo  o vrhunskom multitaskeru!

6. Beba jede svoje obroke

Vjerovala ili ne, do 20. tjedna trudnoće, beba je razvila nepce i već uči preferirati hranu koju jedeš. Neki stručnjaci čak vjeruju da možeš oblikovati bebino nepce tako što ćeš jesti široku paletu (zdrave!) hrane tijekom trudnoće. Vjerojatno već paziš na ono što jedeš, ali ovdje je dodatna motivacija da naručiš brokulu umjesto pomfrita!

Možda te zanima... Zanimljive činjenice o trudnoći koje možda nisi znala Trudnoća

7. Tvoje grudi su punopravni proizvođači mlijeka

Ne, to nije samo stvar nakon trudnoće. Hormoni potiču proizvodnju mlijeka gotovo odmah nakon što zatrudnite, a do 20-og tjedana, prvo mlijeko za bebu (žuta tekućina zvanu kolostrum) već je tamo, kaže Ross. Tijekom trećeg tromjesečja možeš primijetiti curenje - ništa što jastučići za grudi ne mogu popraviti.

8. Tvoja beba kaka

Kad si na pola puta trudnoće, beba počinje proizvoditi mekonij, crnu, katransku tvar koju će ubrzo nakon rođenja istjerati da napuni svoju prvu pelenu.

10 stvari koje niste znali o bebinoj prvoj stolici - mekoniju

9. Beba može vidjeti svjetlo

Oko 30. tjedna, šarenice su potpuno oblikovane, što znači da dijete može vidjeti i čak reagirati na svjetlo. I iznenađujuće, tamo nije uvijek potpuno mračno. Ako ležiš na izravnoj sunčevoj svjetlosti, možda ćeš primijetiti da se beba pomiče kako bi zaštitila svoje oči.

10. Beba uvježbava svoj prvi plač

Fotografije ultrazvuka pokazale su da bebe u maternici rade plačljive ali  i druge izraze lica. To ipak ne znači da je beba tužna. Plakanje je zapravo važna vještina za dijete da ovlada, jer će to biti primarni način komuniciranja s tobom tijekom tih prvih uzbudljivih tjedana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.