Trudnoća Trudnica 01. travnja 2019.

Lakovi za kosu i nokte, losioni, parfemi: Kako sastojci utječu na razvoj i zdravlje bebe u trbuhu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice, svakako pripazite na štetne sastojke u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima koji mogu negativno utjecati na vaše zdravlje, ali i na zdravlje bebe u trbuhu

Ako si trudna, nema sumnje da već nisi proučila standardni popis hrane i pića koje smijete, a koje bi trebala izbjegavati sljedećih devet mjeseci. Vjerojatno si upoznata i sa svim vitaminima i mineralima za brigu o sebi i bebi u trbuhu, a također ti je rečeno da piješ puno vode, da spavaš i da se što više krećeš.

No, što je s kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristiš u njezi za kožu i kosu? Proizvodi koje nanosiš na svoje tijelo mogu utjecati na tvoje zdravlje, ali i zdravlje bebe jednako (ako ne i više) kao hrana i pića koje unosiš u sebe.

Koje kemikalije treba izbjegavati?

  • Retinol

Retinol, odnosno vitamin A koji se često koristi kao saveznik u borbi protiv starenja, akni i strija, ali preporučuje se izbjegavati u trudnoći. Postoji dokazana poveznica između upotrebe retinola i povećanog rizika od porođajnih defekata kod beba. Većina liječnika upozorava pacijentice da ne pokušavaju zatrudnjeti dok koriste takve proizvode, ali ako zatrudnite - istog trenutka prestanite koristiti kozmetičke proizvode koji u sebi sadrže retinol. 

trudnoća trudnica koža  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Ftalati

Ftalati se mogu naći u mnogim uobičajenim kozmetičkim proizvodima koji su svakodnevno u upotrebi, a najčešće korišteni su losioni, parfemi, dezodoransi, ruževi za usne, lakovi za nokte i kosu. Mnoga istraživanja bavila su se uobičajenom upotrebom ftalata u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima i potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s tom upotrebom. Naime, ftalati su, između opstalog, povezani s visokim krvnim tlakom, ADHD-om, dijabetesom, a vjeruje se i kako izloženost ftalatima tijekom trudnoće i tijekom dojenja može povećati rizik od razvoja alergijske astme.

Možda te zanima... Sastojci svakodnevnih proizvoda opasni za trudnice Trudnoća
  • Parabeni

Parabeni su uobičajeni konzervansi u kozmetici, a procjenjuje se da oko 75 do 90 posto kozmetičkih proizvoda sadrži parabene. Povezani su s hormonalnim poremećajima, rakom dojke i neplodnošću. Za trudnice, hormonalni poremećaji posebno su zastrašujući jer mogu utjecati na razvoj bebe u trbuhu, posebno tijekom prvog tromjesečja. Osim toga, parabeni su povezani s razvojnim, reproduktivnim, neurološkim i imunološkim poremećajima kod beba jer se tijekom trudnoće mogu prenijeti na fetus.

  • Amonijak

Iako presuda oko bojanja kose u trudnoći još uvijek nije u potpunosti izrečena, važno je naglasiti kako mnoge boje za kosu sadrže kemikalije poput amonijaka, koji može nadražiti kožu i pluća, a s obzirom da ova kemikalija ima jak miris, kada se udiše može izazvati mučninu i povraćanje. U svakom slučaju, u trudnoći (barem u prvom tromjesečju) najbolje je potražiti boje za kosu koje sadrže malu količinu amonijaka ili ga uopće ne sadrže. 

Bojenje kose trudnoća trudnica Možda te zanima... Smiju li trudnice bojiti kosu? Trudnoća
  • Toluen

Većina lakova za nokte sadrži toluen, koji se dobiva se destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena, a koristi se još i u lakovima i bojama za kosu. Toluen može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju. Svakako tijekom trudnoće potražite kozmetičke proizvode koji ne sadrže toluen, ftalate i formaldehid

Čitaj deklaracije i sastav kozmetičkih proizvoda

Iako bismo i inače trebali paziti na sastojke kozmetičkih proizvoda, u trudnoći je posebno važno da je svakodnevna njega isključivo na prirodnoj bazi, bez spomenutih štetnih i neprirodnih kemikalija, s obzirom da se proizvod koji stavite na kožu može upiti u krvotok, a tim putem dospjeti i do posteljice i bebe u trbuhu. I zato, buduće mame, čitajte deklaracije i sastav proizvoda jer zašto se izlagati i najmanjem riziku ako to nije potrebno!

trudnica, lak za nokte Možda te zanima... Smiju li trudnice koristiti lak za nokte? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.