Trudnoća Trudnica 13. svibnja 2022.

Može li nos zaista narasti tijekom trudnoće?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uslijed povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena. No jeste li znali da se promijeniti može i veličina nosa?

"Nos mi je toliko rastao u svakoj trudnoći da sam bila iznenađena da i na njemu nisam dobila strije", komentirala je jedna mama nakon što je popularna manekenka Chrissy Teigen progovorila o promjeni veličine i oblika nosa tijekom trudnoće.  

Naime, mnoge žene znaju da u trudnoći mogu očekivati bolne grudi, mučninu i umor, no malo njih zna da u trudnoći može doći i do oticanja nosa, a samim time i do promjene njegove veličine ili oblika. "Moj nos je ogroman. Ima svoj indeks tjelesne mase. Kako se možeš udebljati u nosu? Ovo je fascinantno", poručila je tijekom svoje trudnoće Teigen pa oduševila druge majke jer je o tome progovorila. "Ovo je stvaran problem o kojem malo ljudi govori. Ja sam se prestravila", dodala je druga majka. 

Iako nije uobičajena pojava, prema Kraljevskom koledžu opstetričara i ginekologa rinitis se može pojaviti u trudnoći, a posljedica je promjena u ženskim hormonima (kontinuirano povišeni estradiol, progesteron i prolaktin) u trudnoći, prenosi Metro.

Možda te zanima... 11 stvari zbog kojih se u trudnoći ne trebaš opravdavati Trudnoća

Zašto nos otiče tijekom trudnoće?

Povećana razina estrogena i progesterona zbog kojih stopala u trudnoći otiču, potiču dotok krvi u sluznice, prisiljavaju mišiće i meke kosti u nosu da se prošire i zbog toga nos izgleda punije i drugačijeg oblika. Iz istog razloga većina žena tijekom trudnoće ima začepljen nos i sklonije su krvarenju iz nosa. Promjena u veličini nosa obično se zbiva tijekom trećeg tromjesečja kada visoki krvni tlak i zadržavanje vode uzrokuju oticanje.

Ovo je nekoliko glavnih razloga zbog kojih dolazi do oticanja:

  • Tijekom prvog tromjesečja, krvne žile se šire kako bi mogla do bebe doći dovoljna količina krvi. Samim tim se šire i krvne žile u sinusima i nazalnim prolazima, te uzrokuju manje oticanje.
  • Tijekom posljednjeg tromjesečja, zadržavanje vode u licu može uzrokovati veće oticanje nosa.
  • Visok krvni tlak tijekom trudnoće također može izazvati ovu pojavu.
  • Najčešći razlog je, ipak, promjena u odnosu hormona u tijelu. Povećana razina estrogena povećava dotok krvi u mukoznu membranu koja se nalazi ispod nosa. Povećan protok krvi dovodi do širenja mišića nosa.

Kada će se nos vratiti u normalnu veličinu i oblik?

Povećanje nosa u trudnoći događa se zbog hormonalnih promjena.  Ove promjene su privremene i, nakon poroda, hormonska ravnoteža bi se trebala vratiti i vaš bi se nos trebao vratiti u normalu u roku od četiri do šest tjedana nakon poroda. 

Iako je ovo stanje normalno tijekom trudnoće i djelovanje hormona se ne može spriječiti, stručnjaci kažu da postoje načini za smanjenje otekline nosa. Pokušajte smanjiti ukupni unos soli i povećati unos vode kako biste smanjili razinu zadržavanja vode i kontrolirali visoki krvni tlak.

Kada se treba obratiti liječniku?

Uobičajeno oticanje nosa normalna je nuspojava trudnoće i nema potrebe za brigom. No iznenadno povećanje oteklina, osobito na licu, šakama ili stopalima, može biti znak preeklampsije, stanja koje treba što prije prijaviti svom liječniku. 

Možda te zanima... Neočekivani simptomi koji mogu biti znakovi trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.