Školarci 21. prosinca 2023.

Čemu Božić može naučiti djecu? Iskoristi priliku i izvuci pouku iz svega

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prosinac je najčešće shoppinga, zabava, hrane, druženja, posjeta i poprilične strke. Mogu li djeca iz svega tog nešto naučiti? Mogu, ali ih trebamo mi u tom učenju usmjeriti u pravom smjeru…

Kićenje bora, pečenje kolača, serviranje stola, odlazak u posjete, kupovina… Plus puno smijeha, puno gubljenja živaca, puno ljubavi, puno tuge, puno strke, puno veselja… Sve je to Božić. Tako nekako provodimo zapravo cijeli taj posljednji mjesec u godini. Nekad nam se čini da u svoj toj strci ipak prenesemo našoj djeci cijeli niz vrijednosti i tradicija, a to nam je i neki cilj ipak. No, nekad nam se čini da sve što im prenosimo je blagdanski stres.

Možda te zanima... Kako nam je adventski kalendar od rolica toalet papira promijenio prosince i Božiće… Roditelji

Blagdani ne moraju nužno biti vrijeme za učenje, ali Božić je definitivno prilika u kojoj bismo mogli djeci prenijeti i usaditi puno onog što nam je važno kao osobi i kao obitelji. No, moramo imati na umu da ne možemo sve prepustiti slučaju, nego moramo usmjeriti ono što radimo u pravom smjeru, odnosno skrenuti pažnju na to što nama znači ono što radimo.

Prije svega, važno je djeci naglasiti već tijekom adventa da je cijelo to razdoblje od četiri tjedna uvod u – Božić. To je jedno iščekivanje koje treba strpljivo „izdržati“ da bi se došlo do onog što želimo – najvažnijeg dijela tog adventa, odnosno do Božića. To je sjajan primjer kako naučiti dijete strpljivosti. Ako ste kod kuće imali adventski kalendar i ako djeca nisu kršila pravilo da se otvara svaki dan jedna kućica, to je već jedan važan korak.

No, tu je još puno tog što djeca mogu naučiti iz Božića i svih tradicija koje vežemo uz taj blagdan, i to neovisno o tom prakticira li tvoja obitelj vjeru ili se izjašnjavate kao ateisti. Sve vezano uz Božić može poslužiti kao važna i korisna lekcija.

Lekcija o zahvalnosti

Božićno je vrijeme poznato po – poklonima. I da, nekad uistinu pretjeramo… Neka ovaj Božić ne bude jedan od tih kad ćeš pretjerati, a neka sve bude lekcija. Govori im o zahvalnosti, istakni kako moraju biti zahvalni i cijeniti trud koji je netko uložio da im pronađe i donese darove koje su željeli – pa makar bili zahvalni i Djedu Božićnjaku dok još vjeruju. Kasnije to možeš pretvoriti u zahvalnost roditeljima. A ako se dogodi da ne dobiju darove koje su htjeli, treba im objasniti zašto je to tako, te jasno dati do znanja da trebaju cijeniti i ono što su dobili, te ljubav koju imaju i dobivaju svaki dan.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Lekcije o vrijednostima

Dani blagdana, dani kad zaključujemo godinu, kad se družimo, kad puno vremena provodimo s obitelji i dragim prijateljima, puno vremena kod kuće… To je vrijeme kad je važno razgovarati o vrijednosti obitelji, ljubavi, o vrijednostima kao što su empatija, ljubaznost, opraštanje… Da, to bi trebalo raditi cijele godine, naravno, na svim područjima. Ali ovo je jedna posebno dobra prilika koju treba iskoristiti.

Lekcije o dijeljenju

Ako će tvoje dijete ili djeca dobiti za Božić puno darova, to je prava prilika za razgovor o dijeljenju s onima koji imaju manje od njih. Na primjer, možda mogu neke od starih igračaka s kojima se više ne igraju donirati djeci u domovima ili nekoj od udruga koje rade s djecom. Isto tako, možda ti mogu pomoći da odvojiš i neku odjeću koju su prerasli za prosljeđivanje onima kojima je potrebnije. Tako se uče lekcije o dijeljenju, ali tako ćeš i pročistiti prostor u kojem živite, što je sigurno plus.

Lekcija o ekologiji

Potraži upute za izradu ukrasa od papira ili sličnih stvari koje biste možda bacili, pa ih zajedno izradite. Njima ukrasite svoj dom, pa im skreni pažnju na to da se može od 'smeća' napraviti ukras.

Možda te zanima... Mama na božićno jutro: Mnoge će se prepoznati u urnebesnoj „predstavi“ ove djevojčice Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.