Trudnoća 03. kolovoza 2023.

9 prirodnih tretmana za ublažavanje tamnih mrlja na koži u trudnoći

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tamnjenje kože tijekom trudnoće je česta pojava. Poznato i kao hiperpigmentacija, tamnjenje kože javlja se u obliku mrlja ili šara na koži.

Tijekom trudnoće mnoge se stvari na tijelu i u tijelu mijenjaju. Budući da je koža naš najveći organ, nije čudo da se brojne promjene javljaju upravo na koži. Neka uobičajena mjesta na kojima bi mogla primijetiti ove mrlje uključuju mrlje na licu, na obrazima, gornjoj usnici, čelu i bradi, areolama, a tu je i linea negra (tamna crta preko trbuha). Ova hiperpigmentacija je, neočekivano, izraženija kod osoba s tamnom kožom. Ovo stanje također može dovesti do tamnjenja madeža, pjegica ili ožiljaka tijekom trudnoće.

Što uzrokuje tamnjenje kože tijekom trudnoće?

Točan uzrok tamnjenja ili promjene boje kože u trudnoći nije u potpunosti poznat. Često se pripisuje povećanim razinama određenih hormona tijekom trudnoće, poput estrogena, progesterona i melanocita stimulacijskog hormona, koji kontrolira proizvodnju pigmenta u koži. Također, u trudnoći dolazi do rastezanja kože što dovodi do pogoršanja ovih promjena. Oko 15% do 50% trudnica ima ovakve promjene na koži.

Neki drugi čimbenici koji također mogu povećati mogućnost tamnjenja kože (ili melazme) u trudnoći su:

  • Utjecaji iz okoliša poput UV zračenja
  • Postojeća stanja kao što je hipertireoza (pretjerano aktivna štitnjača)
  • Geni (ako melazma postoji u obitelji). Istraživanja pokazuju da je tamnjenje kože uobičajeno kod ljudi s tamnijim tonovima kože, prvenstveno kod onih istočnoazijskog, jugoistočnoazijskog i latinoameričkog podrijetla.

Kućni lijekovi za tamnjenje kože tijekom trudnoće

Ako ti baš izrazito smeta koža koja je potamnila na samo određenim dijelovima, možda možeš pokušati s nekim od domaćih lijekova koji se koriste za posvjetljivanje tamnih mrlja na koži.

1. Limun:

Sok od limuna ima svojstva izbjeljivanja kože i može pomoći smanjiti vidljivost tamnih mrlja i područja.

Kako koristiti:

Dvije žlice limunovog soka razrijedi u malo vode. Umoči vatu u otopinu i nanesi na zahvaćeno područje kože. Ostavi neko vrijeme prije nego što opereš.

2. Kurkuma:

Kurkumin, polifenolni spoj u kurkumi, navodno suzbija aktivnost melanocita.

Kako koristiti:

Pomiješaj sirovu pastu od kurkume s limunovim sokom. Nanesi smjesu na kožu i ostavi da se osuši. Isperi vodom.

3. Krumpir:

Utvrđeno je da azelaična kiselina u krumpiru smanjuje pigmentacije i mrlje.

Kako koristiti:

Naribaj jedan sirovi krumpir, iscijedi sok ili ga nanesi izravno na zahvaćenu kožu. Ostavi da se osuši i operi mlakom vodom.

4. Aloe vera:

Aloin, aktivni sastojak aloe vere, poznat je po svojim svojstvima posvjetljivanja kože.

Kako koristiti:

Nanesi gel iz svježe oguljenog komadića aloe vere na pigmentirana područja kože prije spavanja. Ujutro isperi toplom vodom. Nastavi koristiti dok ne vidiš primjetnu razliku u boji kože.

5. Soja:

Utvrđeno je da izoflavoni, masne kiseline i još neki sastojci u soji sprječavaju stvaranje tamnih mrlja i pomažu smanjiti hiperpigmentaciju.

Kako koristiti:

Pomiješaj sojino mlijeko, limunov sok i pulpu rajčice. Nanesi pastu na pigmentirana područja kože i masiraj nekoliko minuta. Ostavi da se osuši i isperi.

6. Narančina kora:

Jedno je istraživanje pokazalo da je ekstrakt narančine kore učinkovit u izbjeljivanju kože.

Kako koristiti:

Pomiješaj prah narančine kore, mlijeko i med. Nanesi pastu na pigmentirana područja kože i ostavi da se osuši. Isperi vodom.

7. Jogurt:

Alfa-hidroksi kiseline u jogurtu obično se koriste kod površinskog pilinga kože. Jogurt sadrži glikolnu kiselinu, mliječnu kiselinu i limunsku kiselinu koje mogu pomoći u smanjenju pigmentacije kože (14).

Kako koristiti:

Pomiješaj jogurt, med i sitno mljevenu zob u jednakim omjerima. Nanesi pastu na pigmentirana područja kože. Ostavi da se osuši i isperi toplom vodom.

8. Šipak:

Nar sadrži elagičnu kiselinu koja će vjerojatno spriječiti proizvodnju melanina i posvijetliti tamnu kožu.

Kako koristiti:

Pomiješaj sok od nara s bentonit glinom i nanesi pastu na pigmentirana područja kože. Ostavi da se osuši i isperi toplom vodom.

9. Brusnice:

Za arbutin, spoj koji se nalazi u brusnicama, poznato je da sprječava stvaranje melatonina u koži, odnosno stvaranje mrlja.

Kako koristiti:

Pomiješaj malo brusnica s cimetom u prahu i medom. Nanesi pastu na zahvaćena područja kože. Ostavi da se osuši i isperi.

Ono što možeš napraviti prije ovih tretmana, jest piling kože jednom tjedno, čime ćeš ukloniti mrtvu kožu. To može povećati učinkovitost kućnih lijekova.

Kada će se tvoja koža vratiti u normalu?

Promjene na koži u trudnoći kao što su tamne mrlje, mrlje i bore najčešće izblijede nakon poroda kako se razina hormona smanjuje. U nekim slučajevima, melasma, koja je također poznata kao 'trudnička maska', može se ponoviti u sljedećim trudnoćama ili pri korištenju kontraceptiva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.