Trudnoća Trudnica 12. kolovoza 2020.

Snovi u trudnoći: Strašni, živopisni i seksualni

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U trudnoći više pažnje pridaješ snovima zbog strahova, ali i zato što ti se može činiti kao da si ih stvarno proživjela. I za to postoji objašnjenje!

Nema trudnice koja nije sanjala neobične snove, za koje nije znala jesu li stvarnost ili san. Ima raznih primjera, od životinja koje pričaju do snova koji graniče s noćnim morama. Sve je to normalno u trudnoći. Snovi i sanjarenja, i zastrašujući i dirljivi, zdravi su i normalni te ti na bezopasan način pomažu razriješiti strahove i zabrinutost zbog majčinstva, objašnjeno je u priručniku "Što očekivati u trudnoći".

Snovi govore o tvojim osjećajima

Snovi su skoro uvijek povezani sa stvarnim događajima u životu trudnice. "Sadržaj snova se mijenja kako se mijenja i žensko tijelo. Njeni snovi su odraz njenog stanja i promjena u trudnoći, njenih nada kao i strahova", komentirala je doktorica Patricia Garfield, suosnivačica američke Udruge za proučavanje snova za WebMD. 

U prvom tromjesečju normalno je sanjati male životinje, koje povezujemo s bebama, kao i promjene okoliša, kuće, grada. Takvi snovi povezani su s promjenama ženskog tijela tijekom trudnoće.

Možda te zanima... 7 čudnih promjena u trudnoći koje nisi očekivala Trudnoća

Koje su najučestalije vrste snova?

Prenosimo vam odlomak o najčešćim vrstama snova iz priručnika "Što očekivati u trudnoći":

Ups! snovi

Snovi u kojima si nešto izgubila ili zametnula (od automobilskih ključeva do djeteta); zaboravila nahraniti dijete; propustila liječnički pregled itd. govore o tvojem strahu da nećeš biti dobra majka.

Joj! snovi

San o tome da te napadaju ili ozljeđuju uljezi, provalnici ili životinje; da padaš niza stube nakon što te je netko gurnuo ili si se okliznula - mogu predstavljati tvoj osjećaj ranjivosti.

Upomoć! snovi

Snovi o zatočenosti i nesposobnosti za bijeg - ostala si zatočena u tunelu, automobilu ili malenoj prostoriji; utapaš se u bazenu, jezeru otopljenog snijega ili u praonici automobila - mogu govoriti o strahu da će te novi član obitelji sputavati i oduzeti ti slobodu.

Seksualni snovi

Snovi o spolnim odnosima - pozitivni ili negativni, ugodni ili snovi koji izazivaju osjećaj krivnje - mogli bi odražavati seksualnu zbunjenost i podvojenost koje su poprilično česte u trudnoći.

spavanje san trudnoća krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto su u trudnoći snovi tako živopisni?

U trudnoći više pažnje priklanjaš snovima zbog strahova, ali i zato jer ti se može činiti kao da si ih stvarno proživjela. I za to ima objašnjenje! Drugo stanje sa sobom nosi i druge stvari koje se mijenjaju: san je puno lakši. Veća je vjerojatnost da će te nešto probuditi i prekinuti ti spavanje: grč u nozi, potreba za čestim mokrenjem ili jednostavno neudoban položaj spavanja. Kad se san naglo prekine, veća je mogućnost da ćeš ga se bolje sjećati i činit će ti se stvarniji. Zato ti se može činiti da sanjaš više i da su živopisniji. No, stvar je samo u tome da se češće budiš. 

Nemoj doslovno shvaćati svoje snove, no probaj učiti iz njih. Slušaj što ti snovi poručuju o osjećajima i umjesto da budeš tjeskobna, možeš se bolje pripremiti za najtežu zadaću u životu: biti roditelj.

Možda te zanima... Problemi sa spavanjem u trudnoći: Zašto se javlja nesanica i koji položaj je najsigurniji? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.