Trudnoća 18. rujna 2023.

5 vrsta hrane koju trebaš jesti da pokušaš spriječiti gubitak kose nakon poroda

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od negativnih posljedica poroda koje se brojne žene groze je svakako gubitak kose. Niti jedna žena ne želi na svom češlju vidjeti nakupine vlasi… Možeš to pokušati spriječiti.

Kosa je ženama važna. Može se raspravljati o tome zašto i je li baš takav smak svijeta ako je kosa slaba i nije u svom najboljem izdanju, ali činjenica je da opadanje kose nije pojava koju želimo doživjeti. Čak ni kad znamo razlog i kad znamo da će se opraviti s vremenom, opet nam nije milo češljanjem izvlačiti cijele busene kose s glave. A to se često događa nakon poroda.

Iako je gubitak kose nakon poroda uistinu privremen, činjenica da može trajati od 3 do 4 mjeseca ne ulijeva nam povjerenje da ćemo to – „preživjeti“. Baš u tom razdoblju kad smo najosjetljivije, još nam se nakalemi i padanje kose. No, čekaj, postoji hrana kojom se možeš pripremiti i oboružati za borbu protiv ispadanja kose.

Možda te zanima... Mama podijelila urnebesno smiješne savjete o frizurama u postporođajnom razdoblju Trudnoća

Gubitak kose nakon poroda također se naziva "postporođajni telogeni efluvij", a to je stanje koje pogađa 40-50% žena nakon poroda tijekom prvih nekoliko mjeseci. Tijekom trudnoće progesteron održava kosu sjajnom, no nakon poroda njegova koncentracija opada i to uzrokuje nagli gubitak kose.

Osim hormonskog čimbenika, prehrana igra važnu ulogu u zdravlju kose. To je osobito istinito tijekom faze rasta kose kada su bitni elementi poput proteina, vitamina i minerala potrebni za učinkovitu proizvodnju zdrave kose. Kada postoji manjak bilo koje od ovih hranjivih tvari, može doći do strukturnih abnormalnosti, promjena pigmentacije i zastrašujućeg gubitka kose.

Proteini, željezo, cink, biotin, vitamini A, C, D i E te omega-3 esencijalni su hranjivi sastojci uključeni u jačanje kose. Dakle, evo nekih vrsta hrane koja sadrži ključne hranjive tvari za sprječavanje gubitka kose nakon poroda i poboljšanje zdravlja kose.

5 namirnica za sprječavanje gubitka kose nakon poroda

1. Životinjske bjelančevine i mahunarke

Ovu skupinu namirnica čine nemasno meso, jaja, riba i obrani mliječni proizvodi. Mahunarke, između ostalog, uključuju grašak, leću, grah i slanutak. Oni su izvor visokokvalitetnih proteina. Čini se da na strukturu i rast kose može utjecati nizak unos proteina i kalorija, pogotovo jer je folikul dlake izgrađen od proteina i treba ga.

Osim toga, ove namirnice sadrže druge hranjive tvari koje podržavaju zdravlje kose. Na primjer, jaja osiguravaju biotin, vitamin koji se koristi za proizvodnju proteina kose poznatog kao keratin.

S druge strane, skupina proteinske hrane također sadrži željezo i cink, dva ključna hranjiva sastojka koji također sprječavaju gubitak kose. U namirnicama životinjskog podrijetla ti se minerali lako apsorbiraju.

2. Špinat i ostalo lisnato povrće

Špinat i drugo lisnato povrće, poput blitve, sadrže željezo i vitamin A koji pogoduju rastu kose. Prema prehrambenoj tablici Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), jedna šalica špinata osigurava 13% majčinih potreba za vitaminom A nakon poroda. Ista količina sadrži 3 miligrama željeza na 100 grama listova, prema istoj tablici hranidbene vrijednosti. Osim toga, žene s gubitkom kose mogle bi imati koristi od unosa željeza hranom povećanjem vrijednosti feritina, prijenosnika željeza u krvi.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke kao što su chia, lanene sjemenke i sjemenke suncokreta, između ostalog, važni su izvori cinka, vitamina B i alfa-linolenske masne kiseline, preteče omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA), koje su povezane s jačanje kose. Osim tog, čini se da suplementacija omega-3 i omega-6 masnih kiselina kod žena sprječava gubitak kose, poboljšava gustoću kose i smanjuje stopu telogenog efluvija.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Skupina orašastih plodova i sjemenki također tijelu donosi vitamin E, snažan antioksidans koji održava folikul dlake jakim. Ovaj vitamin se također nalazi u uljima kao što je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Bit će dovoljna šaka orašastih plodova dnevno (40 grama) ili sjemenki, po mogućnosti pečenih.

4. Masna riba

Masna riba poput lososa, sardina, inćuna, skuše i tune, među ostalima, ističe se kao glavni izvor omega-3 DHA i EPA. Kao što je spomenuto, ove masne kiseline potiču rast kose. Osim toga, masna riba također sadrži vitamin D, koji je, kao što je gore spomenuto, povezan sa zdravljem kose.

Losos, orašasti plodovi, mahunarke te svježe voće i povrće će biti idealan sastojak prehrane nakon poroda.

5. Voće i povrće

Voće i povrće kao što su jagode, paprike, kivi, guava i agrumi (naranča, grejp, limun), između ostalog, izvor su 2 snažna antioksidansa kao što su vitamin C i vitamin A. Ove hranjive tvari igraju važnu ulogu u zdravlju kose i zaštiti od oksidativnog stresa, koji je povezan s oštećenjem folikula i gubitkom kose.

Znanstvenici također naglašavaju odnos vitamina C s proizvodnjom kolagena – ključnog proteina u proizvodnji kose – posebno zato što također djeluje kao antioksidans. Da bi se povećao unos vitamina A prehranom, pored ostalog žutog ili narančastog povrća trebalo bi uključiti i slatki krumpir, mrkvu, mango, brokulu, bundevu i papaju.

Možda te zanima... Što se događa s tjelesnim mirisom nakon što žena rodi? Ova mama je odlučila javno progovoriti Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.